Банкеръ Daily

Финансов дневник

КЗК разреши сделката между "Банка ДСК" и SG Експресбанк

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията между банки, която се изразява в придобиване на пряк едноличен контрол от страна на „Банка ДСК“ ЕАД върху SG Експресбанк, съобщи антимонополният регулатор. 

След концентрацията Банка ДСК ще има непряк контрол върху дъщерните дружества на SG Експресбанк: „Сосиете Женерал Факторинг“ ЕООД, „Сожелиз-България“ ЕООД и „Регионален фонд за градско развитие“ АД, както и пряк контрол върху Застрахователно акционерно дружество „Сожелайф България“ АД.

Плащането ще осъществи "Банка ДСК", но разбира се с пари от нейната майка - унгарската "ОТП Банк". Малко след обявяването на сделката унгарците взеха решение да увеличат за тази цел капитала на "Банка ДСК" с 600 млн. евро.

На 14 ноември БНБ излезе с решение, според което "дава предварително одобрение на прякото придобиване от "Банка ДСК" ЕАД, г. София на акции, представляващи 99.7352% от капитала на "Societe Generale Експресбанк" АД, г. Варна, която при реализиране на придобиването ще стане дъщерно дружество на "Банка ДСК" ЕАД и част от групата на "ОТП БАНК" АД, Унгария".

С пазарен дял от приблизително 6.7% "Societe Generale Експресбанк" е седмата по големина банка на българския банков пазар и като универсална банка е активна както в сегмента за банкиране на дребно, така и в бизнес сегмента. В резултат на придобиването "ОТП Груп" ще засили още повече пазарната си позиция в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във