Банкеръ Daily

Финансов дневник

КЗК разреши на "Юробанк България" да купи "Банка Пиреос България"

Повечето експерти определят окрупняването на банките в България като здравословен процес за сектора.

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрацията, която ще се осъществи чрез придобиване на пряк едноличен контрол от страна на "Юробанк България" АД върху "Банка Пиреос България" АД, съобщиха от регулатора. Заедно с това постановява незабавно изпълнение на това решение.

През ноември миналата година стана ясно, че Eurobank Ergasias S.A. ("Юробанк") е постигнала споразумение за покупката на "Банка Пиреос България" от дъщерното ѝ дружество "Пощенска банка". Стойността на сделката е 75 млн. евро.

Новата група ще се превърне в четвъртия по големина играч на пазара на банкови услуги у нас по размер на активите с дял от 10 на сто. Обединение ще изведе новата компания на четвърто място по обем на привлечени депозити от граждани и домакинства с общ дял от 11.5%, както и трето място при отпуснати жилищни и ипотечни кредити за физически лица (с дял от 17.9%), четем в анализа на КЗК.

По отношение пазара на платежни услуги Комисията отбелязва, че дори най-големият пазарен дял на обединената група - по показателя "брой издадени кредитни карти", не надхвърля 15%, поради което няма потенциал да доведе до възпрепятстване на ефективната конкуренция.

Решението на антимонополния регулатор, което е публикувано днес, може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Припомняме, че Българската народна банка даде през март своето предварително одобрение за придобиването на банка "Пиреос" от "Юробанк". Повечето експерти определят окрупняването на банките в България като здравословен процес за сектора. А продажбата на "Пиреос" бе очаквана от пазара и всъщност е част от плана на гръцката банкова група за изтегляне от сектора в някои държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във