Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КЗК пусна БТК и БАКБ в дигиталните разплащания

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация  между предприятия, която ще се осъществи чрез създаване на съвместно предприятие между  "Българска телекомуникационна компания" ЕАД (ЕИК 831642181) и "Българо-американска кредитна банка" АД ( ЕИК 121246419). Това оповести КЗК на интернет страницата си на 29 март.  По нейни данни  целта на сделката е създаване на съвместно предприятие, което да предлага на потребителите високотехнологични решения, свързани с мобилни разплащания, и да извършва дейности по предоставяне на платежни услуги посредством различни канали за отдалечен достъп, включително и предоставяне на съответните оперативни и тясно свързани с платежните услуги спомагателни дейности  като осигуряване на изпълнението на платежни операции, съхранение и обработка на данни и др. Качеството на предлаганите от новоучреденото дружество услуги ще бъде високо, тъй като същото ще се базира  върху ноу-хау на БТК и БАКБ, както и на професионалния опит на редица специалисти, работещи в двете дружества, пише още в решението.

Втори телеком посяга към пазара на платежни услуги, след като А1 вече дебютира на него и от няколко месеца предлага на абонатите си дигитален портфейл. Това е Българската телекомуникационна компания (БТК), която е привлякла за партньор в проекта Българо-американска кредитна банка (БАКБ). В искане до Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) двете дружества съобщават, че работят по създаването на съвместно дружество за електронни разплащания и очакват становище от регулатора дали това би нарушило пазарната конкуренция. В срок от седем дни антимонополният орган е отворен за мнения от лицата, които биха били засегнати от сделката. От съобщението на  КЗК става ясно, че БТК и БАКБ са се договорили да обединят усилия в създаването на играч, който ще изработва и поддържа софтуер за предоставяне на платежни услуги. Географският пазар на дейността му ще бъде България, а разплащанията ще стават чрез отворена сметка в банката.

Телекомуникационната компания е най-голямата по приходи, с 697 млн. лв. към деветмесечието на миналата година. Към този период БТК, контролирана от Спас Русев и от ВТБ, отчита и 3.07 млн. абонати на мобилните си услуги. От своя страна БАКБ, в която  основен акционер е Цветелина Бориславова, е 16-а по размер на активите на банковия пазар, а печалбата й в края на декември е 12.3 млн. лева.

Производството за изследване на влиянието върху конкуренцията на пазара вече тече -  КЗК ще установява дали ако разреши сделката, това ще създаде играч с господстващо положение на пазара. Според правилата заинтересованите трети страни могат да помогнат на регулатора със свои позиции. Срокът да бъдат депозирани е  седемдневен. Малко вероятно е  регулаторният орган  да види проблем пред такава съвместна дейност, тъй като не се учредява  дружество - монополист.
В момента пазарът на платежни услуги, каквито са преводите на пари и заплащането на стоки и услуги по интернет,  се  движи  основно от технологични компании,  сред които има  и глобални играчи, опитващи се да завземат позиции на пазара в Централна и Източна Европа. Местните работят предимно в партньорство с някое от петте лицензирани от БНБ дружества за електронни пари или с някоя от четирите лицензирани платежни институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във