Банкеръ Daily

Финансов дневник

КВС: България е с висок потенциал за растеж

С придобиването на ОББ ставаме третата по големина банкова група в България. Това заяви Люк Хисенс, главен изпълнителен директор за международните пазари на KBC и председател на надзорните съвети на "Сибанк” и "ДЗИ Застраховане”. Той посочи, че с тази сделка групата вече ще има 3 силни български търговски марки и тепърва ще се решава коя от тях да бъде използвана като основна в бъдеще.

Белгийската банкова група KBC купи банка ОББ и дружество "Интерлийз” за общо 610 млн. евро.

"Ние сме солидна международна финансова група с ясна стратегия и амбиции”, подчерта от своя страна Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC. Според него при сделката за ОББ акцентът се поставя върху дългосрочните стратегически инвестиции.

Леонидас Франгиадакис, Главен изпълнителен директор на Националната банка на Гърция, която е собственик на ОББ, от своя страна обясни: "ОББ, която се представя много добре и е ръководена от много добър екип, беше много ценен актив за нас, партньор и съюзник. Въпреки това се налага да я продадем. Познавайки местния пазар, ние сме много доволни, че я продаваме именно на белгийската група".

Белгийската банкова група присъства в България от 2007 г., когато придоби "Сибанк” и "ДЗИ Застраховане”.

От KBC определиха страната ни като един от своите основни пазари с висок потенциал за растеж, наред с Белгия, Чехия, Словакия и Унгария.

Петър Андронов, който е главен изпълнителен директор на "Сибанк”, ще продължи да управлява дружествата на KBC в България и след придобиването на "ОББ”.

Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за финансов надзор в България, Българска народна банка, Националната банка на Белгия и съответно Европейската централна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във