Банкеръ Daily

Експерт прогнозира

Квалификацията за еврозоната ще продължи поне 4 години

Вече повече от 10 години не е имало държава, която да е приета по такъв начин в еврочакалнята, по какъвто ние в момента започваме да работим -  ние кандидатстваме първо пред еврогрупата, съставена от държавите-членки на еврозоната. Това каза икономистът Румен Гълъбинов пред БНР. По думите му очакваме съгласувателно становище от еврогрупата заедно с ЕЦБ по това намерение.

"Кандидатстването е като квалификация за футболно първенство. Започва тази квалификация за еврозоната, която вероятно ще продължи не по-малко от три-четири години. Започваме я с предварителните си мачове – нещата, които трябва да свършим, за да можем като престоим в Банковия съюз и в ERM II - да направим необходимите икономически реформи, необходимото преструктуриране на финансовия сектор, необходимите промени в правораздавателната система и правоохранителната. Еврозоната е следващата голяма българска външнополитическа и външноикономическа цел. За в бъдеще Европейския съюз ще бъде Еврозоната. Останалото ще я периферия“, обясни Гълъбинов.

Последната дума за кандидатурата на България е на ЕЦБ. За да бъде тя положителна, банката иска направи преглед на активите на финансовата ни система- банковата и небанкова.

"ЕЦБ вероятно ще има искане да се направи преглед на българския фискален резерв – доколко е наличен и ликвиден, тъй като това обезпечава курса на лева спрямо еврото. Освен това, ЕЦБ ще иска в критериите за оценка да залегнат методологиите за банков надзор по Базелските стандарти, а по небанковия надзор - за пенсионните и застрахователните компании - да важат solvency"

България няма нещо, от което да се страхува при тези проверки, но има слабости и си ги знае, отчете икономистът и посочи сред тях незадоволителните резултати на някои банки при последните стрес тестове.

"Не случайно се поставя изискването да имаме или изпреварващо членство в Банковия съюз или поне да е едновременно с членството ни в ЕRМ II, но  не ни се предоставя възможността първо да влезем в ЕRМ II и след това евентуално да се присъединим към Банковия съюз. Мисля, че от гледна точка на българската позиция, най-балансирано е да искаме да влезем едновременно, за да можем да имаме увереността, че като правим тези промени и отговорим на тези изисквания, ще постигнем непосредствено и другия резултат, а не да изчакваме за него във времето", обясни още Гълъбинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във