Банкеръ Daily

Финансов дневник

Курортните имоти отново с нисък данък

След като Конституционният съд отмени по-високия имотен данък в курортите, група народни представители от ГЕРБ, сред които и председателят на парламентарната бюджетна  комисия  Менда Стоянова внесоха в Народното събрание проектозакон за   отмяна на  спорните текстове.

Трябва да припомним , че с промените  в Закона за местните данъци и такси през есента на миналата година бе прието да се облагат с по-висока ставка  имоти, които се намират в курортните населени места и не са основно жилище.  По този начин трябваше да се ограничи бягството от  плащане  на данъци за доходи, получени от недекларирани апартхотели и квартири. Мярката ще засегне  140 населени места. Идеята за нея  дойде от Обединените патриоти, а малко след приемането й президентът Румен Радев наложи вето върху тези разпоредби. То обаче бе отхвърлено от парламента.

По-високите данъци за курортните имоти влязоха в сила от началото на годината, но  решението на КС спря прилагането на увеличението.

"Изключителната компетентност на Народното събрание да установява данъци във всичките им елементи относно недвижимите имоти на гражданите се оказва поделена между парламента  и правителството, което е конституционно недопустимо. В списъка с курортите, приеман с решение на Министерския съвет, могат да бъдат включени или изключени едни или други курорти по неясни, субективни и трудно предвидими критерии. Така законът се поставя в зависимост от подзаконов акт, чието естество позволява бързо и лесно изменяне, което води до конституционно недопустима правна несигурност", се казва в решението на КС.

Противоконституционалните текстове предвиждаха общинските съвети да приемат по-висок данък върху  сградите  - между 5 и 7 на хиляда върху данъчната оценка за курортните имоти в балнеолечебни, планински и морски курорти от национално значение ( става дума за общо 42) и между 4.5 и 6 на хиляда за имотите в останалите близо 100 населени места, определени като курорти. Припомняме, че данъкът върху жилищата в страната е далеч по-нисък - между 0.1 до 4.5 на хиляда върху съответната данъчна основа.

Предвижда се данъкът за жилищните имоти за 2019-а да се преизчислява служебно. А собствениците на имоти, предплатили до 30 април 2019-а по-високият данък за имота си за цялата година ще ползват 5% отстъпка върху преизчисления налог. Надвнесените суми подлежат на възстановяване или прихващане, поясняват вносителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във