Банкеръ Daily

Финансов дневник

Куриерите ни докладват на данъчните

Гражданските пратки вече са в годишната декларация

Нови изненади поднесоха тазгодишните предварително попълнени от НАП електронни данъчни декларации, в които за втора поредна година фигурират и доходи от продажби по интернет. В тях има ред, в който са посочени не продадени стоки, а купени. 

За какво става въпрос?

Правилото е, че продажбите на лични вещи чрез платформите за електронна търговия са освободени от облагане.

Облагаеми са само доходите, получени при продажба на предмети, закупени с цел препродажба или произведени с цел продажба. Т.е. когато човек действа като търговец, независимо дали е регистриран като такъв по Търговския закон. Тези доходи от е-търговия се декларират в Приложение 2 на данъчната декларация. Това е приложението за деклариране на доходи от стопанска дейност. Тези доходи се облагат с 15% данък, а не с 10% както доходите от трудова дейност.

Данъкоплатците, които вече са установили, че имат попълнени от НАП подобни доходи в Приложение 2 на електронната данъчна декларация, трябва внимателно да ги разгледат, преди да ги одобрят.

НАП набира тази информация от над 10 пощенски оператора, подали данни за милиони пратки през миналата година, за които чрез наложен платеж са изплатени суми на продавачите през интернет. Във въпросното приложение се посочва имато на куриерската фирма, броят на изпратените пратки, както и размерът на получените суми. НАП обаче няма информация коя от тези продажби е на лични вещи, за да ги отсее. 

Когато са купени голям брой от стоки, чиято потребност за лични нужди е не повече от 1-2 броя, това поражда съмнение, че са напазарувани с цел продажба на по-висока цена, обясниха данъчни.

Ако данъкоплатец не е съгласен с попълнената от НАП информация, той може да я промени. Например когато става въпрос за продажба на лични вещи, доходът не е облагаем и не трябва да се декларира. Тогава тези данни могат да бъдат премахнати с натискането на един бутон, т.е. да се изтрият. Ако това не бъде направено, означава, че данъкоплатецът се съгласява със записаните данни и ще трябва да плати 15% данък върху тези доходи.

Вече има случаи, когато данъкоплатци установяват, че в Приложение 2 фигурират суми, които не са от продажби, а от покупки на стоки от интернет. Грешката е забелязана, когато закупената стока се е оказала дефектна или не отговаря на описанието и купувачът я отказва. Търговецът му връща парите, но куриерската служба отразява документа като наложен платеж, който изпраща на данъчните. И в този случай данъкоплатецът трябва просто да изтрие този доход от попълненото от НАП приложение.

Когато данните се коригират, автоматично се преизчислява дължимият данък наново. Такива корекции може да се правят и за другите видове доходи, ако данъкоплатецът не е съгласен с попълнените вече суми - доходите от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, наеми, получени агросубсидии. Добре е обаче преди това да се потърси и консултация с НАП, за да се уточнят претенциите.

Срокът за деклариране на доходите на физическите лица и плащането на дължимия данък е 3 май 2022 г. Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат просрочени задължения към бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във