Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кунева благодарна на ЕБВР за помощта й при кризата с КТБ

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева е благодарна за подкрепата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) при кризата с КТБ". Това стана ясно по време на срещата й с президента на финансовата институция Сума Чакрабати в Лондон. Според Кунева обаче сътрудничеството трябва да се базира върху добро планиране и баланс за подкрепата на малките и средните предприятия и инфраструктурните проекти.

"След няколко години на застой в отношенията, вече имаме много ясна стратегия за България, посочи председателят на ЕВБР. Подкрепяме усилията на българското правителство за реформи. Приветстваме усилията за въвеждане на строго антикорупционно законодателство, което неминуемо ще има положителен ефект върху бизнес климата", подчерта вицепремиерът и допълни, че сред целите на страната ни е подобряването на конкурентоспособността на българските компании.

Кунева обобщи усилията на правителството както по отношение на борбата с корупцията, така и по отношение на електронното управление и обществените поръчки. Тя посочи, че през иновациите и стартиращите фирми (start-ups) е възможно да има цялостна полза икономическото развитие и модернизация на страната.

Сред обсъжданите теми беше повдигната възможността за включване на България в инициативата за инвестиционен климат и добро управление. Ще бъде направен предварителен преглед за идентифициране на проблемни области, за които биха могли да бъдат изготвени съвместни проекти.

Инициативата ще бъде обсъдена отново по време на посещението на председателя на ЕБВР в София през септември, като бъде подготвена карта с ясно очаквани резултати от проектите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във