Банкеръ Daily

Финансов дневник

Куба обмисля да пусне своя криптовалута

Комунистическото правителство на Куба обяви, че проучва възможностите да създаде своя криптовалута. Идеята е по този начин да се стимулира икономиката в условията на задълбочаваща се криза, засилена от санкциите на САЩ, съобщава Ройтерс.

Криптовалута, позволяваща финансовите операции да се извършват анонимно, е била използвана в миналото за заобикаляне на санкции. Например най-важният съюзник на Куба - Венецуела, представи "дигитална монета" през миналата година, която имаше за цел да избегне американските санкции и хиперинфлацията.

Неефективната държавна икономика на Куба е изправена пред криза поради рязкото намаление на помощта във Венецуела, по-ниския износ и затягането на десетилетното американско търговско ембарго при президента Доналд Тръмп.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел смята, че новите мерки на неговото правителство ще повишат доходите на около една четвърт от населението и ще задълбочат пазарните реформи на една от световните командни икономики от съветски стил.

Целта е да се повиши националното производство и търсенето, за да се стимулира растежа, тъй като санкциите на САЩ са насочени към туризма и чуждестранните инвестиции. Диас-Канел, който пое управлението на страната през април 2018 г., заяви, че правителството работи детайлно по изпълнението на новата програма. "Ние изучаваме потенциалното използване на криптовалута ... в нашите национални и международни търговски сделки, и работим по въпроса заедно с академичните среди", каза министърът на икономиката Алехандро Гил Фернандес.

Най-популярната мярка в новия пакет вероятно ще бъде повишаването на някои пенсии и заплати за работниците в публичната администрация, социалните служби и държавните медии, с което средните месечни заплати в тези сектори ше достигнат 44.5 щ. долара спрямо 25 щ. долара преди това.

Много кубинци твърдят, че мярката няма да бъде достатъчна, за да се смали пропастта между заплатите и разходите за живот. Въпреки това тя трябва да стимулира покупателната способност, стига инфлацията да се контролира. "Това не е идеално, но е напредък", каза Павел Хоакин Ернандес, общопрактикуващ лекар.

Кубинският икономист Омар Еверлени заяви, че повишаването е от решаващо значение, като се има предвид колко демотивирани са работниците. "За първи път (правителството) свързва факта, че всичко може да бъде постигнато, ако работниците са мотивирани", каза той.

Правителството развива поредица от мерки, насочени към децентрализация, като по този начин се подобрява работата на държавните компании и се стимулира местното производство. То също проучва как да позволи на нарастващия брой малки частни фирми да изнасят чрез държавните предприятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във