Банкеръ Daily

Финансов дневник

КТБ можеше да бъде оздравена бързо, смята Валери Димитров

Очаква се днешният Експертен консултативен съвет при национално представените синдикални и работодателски организации да предложи виждане за изхода от кризата с КТБ, обяви бившият председател на Сметната палата Валери Димитров.

Той е категоричен, че фалирането на банката е крайно решение. "За съжаление това решение беше предвидено в специалния закон за преструктуриране на КТБ, който предопредели съдбата на банката. Изключително кретенско решение. А тя може да бъде оздравена бързо, като спасяването ѝ с частни пари е първа задължителна опция, което означава - от сегашни акционери, от други акционери, поканени от БНБ, от Фонда за гарантиране на влоговете или от други банки", посочи той пред БНР.

"Банките се спасяват първо с частни пари и след това, ако се изчерпят тези възможности за оздравяване, ако няма желаещи да осигурят капиталова ликвидност, тогава като спасител от последна инстанция се намесва държавата", подчерта Димитров.

Той не вижда никакви опити за спасяване на КТБ. "Напротив, предлага се тя да отиде във фалит и то не по реда на закона. Когато са в затруднение банките, трябва да се действа бързо, за да се осигури достъп на вложителите до парите им. Фалирали банки в САЩ се спасяват до месец. Това е в духа и на разпоредбите на новата европейска директива. Безспорно е, че трябва да се оцени ликвидният недостиг. Но това трябва да се прави от банкери и надзорници, а не от одитори. С всеки ден забавяне състоянието на банката се влошава и не е изключено до октомври да фалира", прогнозира Димитров.

"Не мога да преценя защо на ПИБ беше предоставен депозит от държавата, но банковата паника беше спряна и това беше разумно решение. Не виждам обаче подобни мерки за КТБ. Такъв закон пак ще се появи след известно време, когато изтече времето на специалния надзор и бъдат пропуснати възможностите банката да се оздрави с частни пари", заключи бившият шеф на Сметната палата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във