Банкеръ Daily

Финансов дневник

КТБ: Делото на Оманския фонд срещу България вече се гледа по същество

Жалбата на оманците срещу България за фалита на КТБ се гледа по същество във Вашингтон, съобщи неправителствената организация "Ние, гражданите" в "Туитър".

В публикацията се казва, че от 25 юни тримата арбитражни съдии - от Канада, Великобритания и Франция вече преценяват фактите и доказателствата по същество, като досега са се изисквали допълнителни документи.

Оманският фонд беше собственик на 30% от КТБ. По неофициална информация фондът настоява да получи от държавата между 150 и 200 млн. лева заради "причинени материални щети от отнемането на лиценза на КТБ, неравностойно третиране на инвеститора и лишаването му от възможност да защити правата си пред съд."

Уточнява се също така, че ответник по делото в Арбитражния съд във Вашингтон е Министерството на финансите, за чиято защита отговарят Arnold & Porter и адвокатското дружество "Томов & Томов".

Българската страна твърди, че акционерите нямат основание да заведат такива дела, тъй като техните инвестиции не са били национализирани.

Оманският фонд обаче казва, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите в начина, по който е осъществила фалита на КТБ.

"Делото бе очаквано, след като магистратите от всички инстанции не допуснаха за разглеждане жалбите на оманския фонд срещу отнемането на лиценза на банката. Мотивът бе, че акционерите нямат правен интерес в такива производства, но юристи коментират, че позицията на държавата е уязвима и не би издържала в международните съдилища", се посочва още в публикацията, разпространена от "Ние гражданите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във