Банкеръ Daily

Финансов дневник

КТБ да бъде продадена на друга банка, предлага Валери Димитров

Най-добрият изход за казуса КТБ е фалитът, смята бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров. "При това състояние на банката друг изход очевидно не се очертаваше или щеше да натовари прекомерно публичните финанси, така че това е най-добрият изход", заяви той в интервю за БНР.

Според него апокалиптичните прогнози, които се очертават, ако банката не бъде оздравена няма да се случат. 

"Нищо страшно няма да се случи. Просто пазарът налага своите императиви и пазарът изхвърля нежизнеспособни участници в него категорично и безспорно. Очевидно е, че тази банка, която се очерта като една политически и надзорно протежирана пирамида няма място в българската банкова общност. С тези акционери в нея, с този основен акционер, който носи основната отговорност за лошия мениджмънт на банката, който създава убеждението в хората, че граничи с откровеното мошеничество и с натрупаните загуби и то за сметка на вложители на банката", обясни проф. Димитров.

Според него най-добрия вариант за банката е да бъде продадена. Тази опция предвижда фалиралата банка да бъде продадена като предприятие, като баланс на активи и пасиви, на друга банка. Най-добре е това да стане на търгов принцип, което е предвидено и в Закона за банковата несъстоятелност. По този начин производството може да приключи бързо и има надежда при това производство конкуренцията при банки- купувачи да доведе до по-добро удовлетворяване на вложителите, заяви той.

"Фондът за гарантиране на влоговете ще стане най-големият кредитор на банката след като изплати гарантираните влогове. Той ще си върне парите чрез осребряване на активите и ще трябва да си покрие част от загубите, които е претърпял", обясни още професорът. Той поясни, че активите няма да бъдат разделени на добри и лоши, каквито практики има при преструктуриране на банки.

По негово мнение, сегашните акционери нямат сериозни шансове да осъдят България, тъй като те носят отговорност за фалита на банката.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във