Банкеръ Daily

Финансов дневник

КТ "Подкрепа" иска от бъдещия кабинет отмяна на плоския данък

Димитър Манолов

КТ "Подкрепа" категорично ще настоява пред новия кабинет за реформа в данъчната система на България - за  премахване на подоходния данък върху минималната работна заплата, обяви президентът на синдиката Димитър Манолов.

Манолов твърди, че от неформалните му разговори с политици всички те, когато няма камери и микрофони, си признават, че данъчната система у нас е неефективна и не издържа, но въпросът е кой ще намери куража да направи някакви стъпки в тази посока. "Необходимо е да се преразгледа корпоративния данък и подоходния за физически лица в посока прогресивно облагане", изтъкна Димитър Манолов пред Bloomberg TV.

Измежду политическите партии с шансове за участие в следващия парламент засега само БСП са дали заявка за отмяна на плоския данък върху доходите на физическите лица и замяна с прогресивна система. Последното предложение на червените бе за хората с доходи до 3900 лв. ставката да остане 10%, като расте на малки стъпки до 10 400 лева, където достига малко под 30%. "Предлагаме прогресивно подоходно облагане за физическите лица без промяна в корпоративния данък. Това е справедливо и се прилага в цял свят", каза преди дни лидерката на БСП Корнелия Нинова. 

По време на среща с левицата обаче Асоциацията на организациите на българските работодатели категорично се обяви за запазването на съществуващия данъчен модел. Към тази позиция се придържа и ГЕРБ, след като още през ноември 2020 г. депутатите на Бойко Борисов се зарекоха, че никога няма да вдигнат данъците в техен мандат. 

При разговорите с работодателските организации ДПС обяви, че са се потвърдили на 90-99% приоритетите, които касаят бизнеса и икономиката. Това би следвало да означава, че и партията на Доган не обмисля промяна на данъчната система.

И партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" обяви, че не предвижда вдигане на данъците, и промяна на данъчното законодателство - нито в посока корпоративно подоходно, нито в посока на лични данъци в Закона за данъците върху доходи на физически лица.  "Ако намерим възможност да оптимизираме данъчното облагане, ще го направим", неотдавна заяви финансистът Пламен Данаилов от "Има такъв народ" на онлайн дискусия с членове на BESCO (Българската стартъп асоциация).

Facebook logo
Бъдете с нас и във