Банкеръ Daily

Финансов дневник

КС обяви за противоконституционни текстове, свързани с КТБ

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни разпоредби от Закона за банковата несъстоятелност във връзка с КТБ по искане на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС). Решението е прието с 11 гласа. Съдия Гроздан Илиев подписа решението с особено мнение по допустимостта, съобщи съдът.

"Конституционният съд намира, че оспорените разпоредби на ЗБН са противоконституционни като нарушаващи принципа на правовата държава, принципа на равнопоставеност пред закона, принципа на гарантиране и неприкосновеност на частната собственост", е записано в решението.

Текстовете за промени в Закона за банковата несъстоятелност бяха внесени в парламента преди 3 години от триото на ДПС Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид. Предложеният от тримата депутати законопроект беше одобрен без дебат в Народното събрание, след като отнесе критики за нарушаване на основни правни принципи, включително пререшаване на приключени сделки с банкови активи със задна дата.

Поправките въведоха правила за обезсилване със задна дата както на цесиите и прихващанията в размер на 850 млн. лв., направени по време на квестурата, така и на заличените обезпечения по погасените с тях кредити. Последното можеше да стане само ако вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане.

За нищожни бяха обявени както сделките за прехвърляне на свързани с банката активи от момента на поставянето й под особен надзор, така и учредените след тази дата от длъжници или от трети лица в полза на КТБ обезпечения. 

С описаните промени на практика бе въведено законодателство с обратна сила,  като за реализирани в разрез със закона бяха обявени разрешени преди това от него сделки. 

Идеята бе синдиците да подновяват вписването на ипотеките, които да служат за обезпечение върху имотите, независимо от тяхното прехвърляне от кредитополучателя на трети лица. Същевременно синдиците имаха пълната свобода да предприемат съдебни действия само срещу определени сделки, а не срещу всички, попадащи в обхвата на закона.

Ще припомним също, че президентът Румен Радев наложи вето на основните текстове с аргумента, че подкрепя предприемането на ефективни мерки за попълване масата на несъстоятелността, но не приема ретроактивното действие на новите разпоредби. Промените обаче бяха безпроблемно прегласувани от доминирания от ГЕРБ парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във