Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристин Лагард защити рекордно ниските лихви и стимулите на ЕЦБ

Кандидатът за нов президент на Европейската централна банка Кристин Лагард бе изслушана в сряда в Европейския парламент. В Брюксел Лагард защити рекордно ниските лихвени проценти, поддържани от ЕЦБ, както и програмата й за стимули. В изложението си тя подчерта, че новите инструменти на банката като покупки на облигации и отрицателни лихви са помогнали за създаването на 11 милиона нови работни места от 2013 г. насам, а и без тях "кризата щяла да бъде много по-лоша."

Лагард ще напусне ръководния пост в Международния валутен фонд (МВФ) на 12 септември, след като европейските лидери я номинираха за президент на ЕЦБ в следващите 8 години. Французойката следва да стъпи в новата си длъжност на 1 ноември, заменяйки Марио Драги. 

По време на изслушването си в Брюксел Кристин Лагард посочи също така, че страните членки на еврозоната трябва да харчат повече за мерки, подпомагащи икономически растеж, дори това е с цената на нарушаване на правилата за бюджета във валутния съюз. 

Страните, които принадлежат към еврото, са обвързани от договорни правила, ограничаващи размера на бюджетния им дефицит. Най-голямата икономика в еврозоната обаче - Германия, реализира бюджетни излишъци, което принуждава МВФ и Министерството на финансите на САЩ да харчат повече, коментира "Асошиейтед прес". 

За финансовите пазари Лагард каза, че те ще проявяват разбиране към ЕЦБ и нейната позиция по монетарната политика и се застъпи за по-добра комуникация, така че членките на еврозоната да са наясно защо ЕЦБ взема съответните решения. 

Западните медии акцентира и върху факта, че Лагард е юрист, а не икономист или финансист, въпреки че очевидно разбира от финанси, след като е служила като френски финансов министър и ръководител на Международния валутен фонд. ЕЦБ беше критикувана в Германия, по-специално за ниските лихви, които намаляват възвръщаемостта на спестителите.

В отговор настоящият президент на ЕЦБ Марио Драги също посочи, че мерките са помогнали създаването на милиони работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във