Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристин Лагард очаква огромни сътресения заради цифровите валути

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова централните банки и световните регулатори да се захванат сериозно с цифровите валути. Лагард посочи, че предстои да видим огромни сътресения.

По думите й глобалните финансови институции поемат рискове, като не следят и не разбират новите финансови продукти. Според нея те вече са започнали да разтърсват глобалната система за плащания.

По време на годишната среща на МВФ във Вашингтон Кристин Лагард отговори на множество въпроси, свързани с криптовалутите. Все пак тя не пожела да каже дали "биткойн" е "измама", както твърди главният изпълнителен директор на "JPMorgan Chase".

Лагард отклони питането, като посочи, че е важно да се разгледат по-широките последици от цифровите валути "Мисля, че не трябва да категоризираме нищо, свързано с цифровите валути, както и в тези спекулации", уточни управляващият директор на МВФ, според която "биткойн" е "много повече от това."

В интервю за CNBC Лагард не изключи възможността в някакъв момент МВФ да развие своя собствена криптовалута.

Управляващият директор на МВФ коментира и темата за финтех компаниите, които по думите й вече причиняват изкривявания в сектора на финансовите услуги, тъй като намаляват разходите за финансови транзакции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във