Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристин Лагард не смята стагфлацията за базов сценарий

Кристин Лагард

Стагфлацията не е най-вероятната икономическа перспектива за еврозоната, въпреки че войната в Украйна забавя растежа и ускорява инфлацията, коментира председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард. В интервю за словенския вестник "Дело", публикувано на 7 май, дамата посочва, че "стагфлацията не е базовият сценарий" на институцията, защот върпеки сложната и несигурна обстановка, тя не може да се сравнява със ситуацията от 70-е години на ХХ век". 

Централните банкери се сблъскват с несъвместимите сили на бързо увеличаващите се заради руската инвазия цени и намаляващото доверие на бизнеса и на домакинствата в икономическата перспектива на еврозоната. ЕЦБ е готова да продължи да нормализира монетарната политика на блока на еврото, като мнозина членове на банковия управителен съвет са привърженици първото повишение на лихвите да стане през юли.  

Председателят на Бундесбанк - Йоким Нагел - заяви на 6 май, че паричните стратези не трябва да чакат прекалено дълго, за да предприемат подобна стъпка. Колегата му от "Банк дьо Франс" - Франсоа Вилроа дьо Гало, пък смята, че лихвите по депозитите, които в момента са минус 0.5%, могат да станат положителни до края на годината. 

Членът на изпълнителния борд на ЕЦБ - Франк Елдерсон - сподели в "Туитър" на 6 май, че икономическите данни на еврозоната не предполагат, че войната в Украйна ще тласне общността в рецесия. И добавя, че централните банкери "ще вземат решение за следващата си стъпка за нормализиране на паричната политика през юни". Елдерсон коментира също, че войната понижава значително активността и същевременно качва инфлацията, основно чрез по-високите енергийни котировки. И предупреждава, че ЕЦБ трябва да положи усилия тези високи инфлационни равнища да не бъдат вкарани в очакванията на хората.   

Госпожа Лагард пък повтори, че въз основа на излизащите икономически данни, "нетните покупки на активи вероятно ще приключат в началото на третото тримесечие", а банковото ръководство ще "държи отворени всички опции" за постепенното повишение на лихвените проценти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във