Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристин Лагард: ЕЦБ едва ли ще вдигне лихвите през 2022 г.

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард потвърди в петък, че условията за повишаване на лихвите е малко вероятно да бъдат изпълнени през следващата година.

Лагард говори пред Европейския банков конгрес във Франкфурт, където предупреди, че ЕЦБ не трябва да бърза с преждевременно затягане на паричната си политика.

Кристин Лагард вече се опита да охлади очакванията за повишаване на лихвите през следващата година след заседанието на борда на ЕЦБ  през октомври.

В речта си в петък Лагард каза, че високите нива на инфлация вероятно ще се повишат допълнително до края на годината.

Инфлацията в еврозоната достигна 4.1% на годишна база през октомври, което е повече от два пъти целта на ЕЦБ.

Според шефката на регулатора този инфлационен натиск е "нежелан и болезнен".

ЕЦБ приема сериозно опасенията за нарастването на инфлацията, но е категорична, че двигателите на този ценови натиск ще избледнеят в средносрочен план, което е и хоризонтът, който има значение за паричната политика, подчерта Кристин Лагард.

По думите й инфлацията произтича от проблемите с доставките на стоки и скока на цените на енергията, което вероятно ще забави темпа на икономическото възстановяване в краткосрочен план. Но мнението й е, че за да се върне инфлацията към целта на ЕЦБ от 2%, централната банка трябва да бъде постоянна в своята парична политика.

Затова Европейската централна банка остава уверена, че ценовият натиск ще намалее с течение на времето. Кристин Лагард даде пример с цените на енергията. По-конкретно цените на природния газ вече са паднали с около 21% от рекордни нива, наблюдавани през октомври. Именно поради тази смесица от движещи сили зад инфлацията, Лагард смята, че "преждевременното затягане на политиката само би влошило това напрежение върху доходите на домакинствата".

Facebook logo
Бъдете с нас и във