Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева: Въвеждането на еврото не води до сериозен скок на цените

Главният изпълнителен директор на Световната банка и бивш еврокомисар Кристалина Георгиева сподели очакванията си, че влизането в еврозоната "няма да доведе до сериозно поскъпване на цените в България." Според Георгиева още по пътя към валутния съюз страната ни ще укрепи допълнително икономическата и финансовата си система. 

"Разбирам притеснението на хората за сериозно поскъпване на стоките и услугите. Аз смятам, че това притеснение не трябва особено много да си го слагаме на сърце, защото нашите цени на практика с връзването на лева към еврото - те са в евро само, че 50% по-ниски", посочи Георгиева пред БНР.

По думите й въпреки очевидните позитиви от влизането в еврозоната, България трябва да направи множество реформи

"Ако си мислим, че с еврозоната можем да си решим проблемите на образованието, то явно грешим", коментира Кристалина Георгиева.

Тя обърна внимание и на "престрелките с митата тази година", които според нея създават напрежение.

"Направихме анализи, според които, ако това продължи, глобалният доход ще се свие с 1 трилион 400 милиарда долара по-малко за населението на света. Това, което ни притеснява повече е, че инвестициите започват леко да се охлаждат. Фирмите си казват: "Да почакаме, да видим какво ще става", каза главният изпълнителен директор на Световната банка. 

И уточни, че тенденцията към протекционизъм отклонява вниманието на света от важните проблеми.

"Първият, който го виждаме това лято всички с очите си, са климатичните изменения. Четвърта рекордна година по затопляне. Ако ние не се концентрираме върху този проблем, това, за което сега си говорим, ще ни се вижда детска шега. Вторият проблем  е дълговото бреме. На врата на света "висят" 164 трилиона долара дълг. Ние следим около 15 страни, където това може да доведе до сериозни сътресения, а когато това се случи, разбира се, може да се пренесе тази вълна навън. Третият проблем, който е актуален и за нас, добър икономически климат, добра конюнктура, но много малко страни правят реформи. Много е важна темата за световната търговия. Тя е създадена от политически решения, а може да донесе големи негативи сама по себе си и като фактор, който ни отклонява от важни въпроси", допълни Георгиева.

Георгиева обясни, че Турция е една от 15-те страни с големи дългове и добави: "Дори и с малко покачване на лихвите проценти, техните дългови проблеми стават по-сериозни. Турция има към 500 млрд. долара външен дълг. В рамките на тази година те трябва да рефинансират близо 200 млрд. долара, от които 80% са корпоративен дълг."

Facebook logo
Бъдете с нас и във