Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева - удобният избор за всякакви ръководни позиции

Централата на МВФ във Вашингтон

Кристалина Георгиева е единственият кандидат да оглави Международния валутен фонд, обяви през миналата седмица бордът на кредитната институция. Това дефакто е гаранция, че българката ще наследи на поста главен управляващ директор Кристин Лагард, която на 1 ноември поема ръководството на Европейската централна банка. Изпълнителният борд на МВФ ще се срещне с Георгиева (която в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка) възможно най-бързо, за да приключи процеса на селекция най-късно до 4 октомври. Това ще й позволи да поеме ръководството на организацията точно навреме за световните годишни събрания на МВФ и на Световната банка, които започват на 17 и приключват на 20 октомври.

Запознати с процедурата на избор на управляващ директор на МВФ са коментирали за агенция "Ройтерс", че Георгиева няма конкуренти за най-високата позиция в организацията след като бившият британски финансов министър Джордж Озбърн реши да се оттегли от състезанието.

Шестдесет и шестгодишната българка се смята за компромисна фигура, която би получила одобрението на най-големия акционер на Фонда - САЩ. Тя ще поеме ръководството на международния кредитор в момент когато търговската война между Вашингтон и Пекин застрашава световния растеж, а натискът върху по-нестабилните държави като Аржентина и Венецуела се засилва. Всъщност, именно Аржентина се очертава като най-голямото главоболие на МВФ и се посочва като генерална грешка на досегашния му лидер - госпожа Лагард, заради подкрепата й за най-голямата  по размер за един бенефициент програма от спасителни заеми за 57 млрд. щ. долара.

 

Кристалина Георгиева

Главният управляващ директор на МВФ е и председател на изпълнителния борд и административен ръководител на институцията. Той или тя се назначават от изпълнителния борд за срок от пет години с възможност за подновяването му. Кандидатът за най-високата длъжност се смята за утвърден, ако е получил мнозинство от подадените гласове. В миналото бордът е правел този избор с консенсус. 

Съгласно устава на МВФ главният управляващ директор е шеф на оперативния персонал на организацията и ръководи дейността й съобразно указанията на 24-членния изпълнителен борд, под чийто контрол той (или тя) е отговорен за организацията, назначенията и уволненията на служители на фонда. Помощници на управляващия директор са първият му заместник и трима заместник управляващи директори, като последните се назначават от "върховния" лидер.

Изпълнителният борд на МВФ отговаря за подбора на главния управляващ директор. До 2011-а изпълнителните директори можеха да внасят номинации за позицията. През 2011-а те приеха по-стриктен процес за селекция на следващия главен управляващ директор, основаващ се на открита, прозрачна и основана на качества и заслуги процедура. Този подход бе приет и при избора през 2016-а когато госпожа Лагард получи подкрепа за втори мандат.

Въпросната процедура съдържа следните аспекти:


Профил на кандидата


Успешната кандидатура за позицията на главен управляващ директор трябва да има подчертани постижения в икономическата политика на управленски равнища. Тя (или той) трябва да имат голям професионален опит, да демонстрират управленски и дипломатически умения, необходими при ръководенето на глобална институция и да са гражданин на която и да е държава членка на МВФ. 

Като шеф на екипа на Фонда и председател на изпълнителния борд кандидатът трябва да е способен да дава стратегическа насока за дейността на висококачествен, разнообразен и лоялен персонал и да е готов да следва твърдо целите на МВФ като изгражда консенсус по ключови политики и институционални въпроси, включително чрез тясно сътрудничество с изпълнителния борд, по чийто насоки ще изпълнява задълженията си. Той (или тя) трябва да разбират добре дейността на организацията и предизвикателствата пред политиката й заради разнообразието на членската маса. Кандидатът трябва да има твърда готовност за и оценка на многостранното сътрудничество и да демонстрира обективност и безпристрастност и същевременно трябва да е ефективен посредник.


Съставяне на кратък списък от кандидати за главен управляващ директор


В края на периода за номинации секретариатът на МВФ подава имената потвърдилите кандидатурите си за поста на изпълнителния борд. От тях 24-те члена на борда съставят кратка листа от трима претенденти, въз основа на техния професионален профил и без географски преференции. Този списък се публикува от МВФ.


Избор на най-достойния кандидат


Изпълнителният борд провежда събеседвания с номинираните от кратката листа в централата на организацията във Вашингтон. След това членовете на борда обсъждат достойнствата на кандидатурите, за да направят селекция. Макар че изборът на главен управляващ директор става с мнозинство, стремежът е да се постигне консенсус, както е било и в предишните селекционни кръгове.

Очевидно, госпожа Георгиева като единствен кандидат няма да преминава през тази сложна процедура на отсяване на качествата на кандидатите, макар че досегашният й опит я прави равностоен противник на който и да било съперник. През 90-е години на миналия век тя е работила в Световната банка като икономист в областта на околната среда. Впоследствие е заемала множество ръководни позиции в Европейската комисия, включително на еврокомисар по бюджетните въпроси, а от януари 2017-а се завръща в Световната банка като главен изпълнителен директор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във