Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева: Трябват спешни мерки за борба с инфлацията

Ръководителката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева е предупредила представителите на Г-20 да предприемат спешни мерки за борба с инфлацията.

Тя е подчертала по време на срещата на индонезийския остров Бали, че глобална икономическа перспектива е изключително несигурна и може да се влоши, ако покачването на цените продължи.

Кристалина Георгиева е отбелязала, че войната в Украйна увеличава натиска върху цените на суровините и енергията, а в същото време глобалните финансови условия се затягат по-сериозно от очакваното.

В същото време икономическата активност е затруднена заради последствията от пандемията и новите предизвикателства при доставките на енергийни продукти.

"Натискът върху силно задлъжнелите страни нараства и дълговата ситуация се влошава доста бързо" - подчертала Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Както бе очаквано, участниците в срещата на Г-20 в Индонезия не успяха да излязат с общо комюнике, но бе обявено, че са постигнали съгласие по повечето въпроси. Последното бе потвърдено от индонезийската министърка на финансите Сри Муляни Индравати.

Същевременно министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън е уточнила, че представителите на Г-20 са се съгласили, че трябва да се вземат мерки за справяне с влошаващата се криза на продоволствената сигурност. Освен това тя е обявила, че САЩ ще се възползват от всички възможности за по-нататъшното придвижване на споразумението за въвеждане на минимален световен корпоративен данък, въпреки опозицията от страна на ключовия сенатор демократ Джо Манчин, който е против всяко вдигане на данъци.

Упорството на Манчин би попречило да се приеме законодателство, с което САЩ да поемат ангажимент за въвеждането на минимален световен корпоративен данък от 15 процента. Това е ключова част от споразумението с близо 140 страни, което финансовият министър на САЩ е договорила миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във