Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева: Световната икономика едва ли ще се възстанови напълно догодина

Кристалина Георгиева

Глобалната икономика няма да може да се възстанови от шока, предизвикан от пандемията толкова бързо, колкото се надяваха експертите. За това предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, подчертавайки опасността от протекционизъм.

В интервю за "Ройтерс" Георгиева съобщи, че Фондът вероятно ще преразгледа в посока надолу прогнозата си за свиване на глобалния БВП с 3 на сто през 2020 година. Догодина се очаква само частично възстановяване, вместо първоначално очакваният отскок от 5,8 процента.

Управляващият директор на Фонда посочи, че данните от различните страни по света са по-лоши от очакваното. "Очевидно това означава, че ще ни отнеме много повече време, за да се възстановим напълно от тази криза", каза тя, но не посочи конкретен срок за вероятния напредък.

Преди месец прогнозата на МВФ бе, че блокирането на бизнеса и мерките, целящи да забавят разпространението на вируса, ще хвърлят света в най-дълбоката рецесия от времето на Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Георгиева предупреди, че влошаващите се данни също така могат да означават, че развиващите се пазари и развиващите се икономики ще имат нужда от повече от 2,5 трилиона долара допълнително финансиране, за да се справят с пандемията.

След пролетните срещи на МВФ и Световната банка Кристалина Георгиева заяви, че членовете на МВФ все още нямат споразумение по въпроса за нови специални права на Фонда - стъпка, последно предприета през 2009 г., която ще осигури стотици милиарди долари нова ликвидност за всички членове на международната организация - и бедни, и богати.

Устойчивостта на дълга остава основна загриженост, а страните трябва да изграждат по-устойчиви икономики, за да могат да се справят с кризите в бъдеще, каза още Георгиева.

Новите прогнози за световната икономика на Международния валутен фонд ще бъдат обявени през юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във