Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева стана "Доктор хонорис кауза" на УНСС

Академичният съвет на УНСС единодушно е взел решение да присъди званието „Доктор хонорис кауза на УНСС“ на управляващия директор на Международния валутен фонд доц. д-р Кристалина Георгиева.

"Почетното научно звание е заради заслугите на Кристалина Георгиева като международно признат лидер и визионер в развитието на световната икономика и стабилизиране на финансовите институции, на човешкия капитал и на социалните промени, насочени към подобряване живота на хората, за голямата практическа стойност на нейните академични и научни постижения в областта на икономиката, климатичните промени и устойчивото развитие в глобален мащаб, както и за приноса й за преодоляването на хуманитарни кризи и бедствия чрез превенция и бързи оперативни действия", мотивират решението си от учебното заведение.

Предложението за присъждане на званието е на проф. д-р Лалко Дулевски, ръководител на катедра „Човешки ресурси и социална защита“ и проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“.

В съобщението на УНСС Кристалина Георгиева е изтъкната като "много достойна световноизвестна личност, която безспорно заслужава званието. Освен това Георгиева била автор и съавтор на над 100 публикации по макро- и микроикономика и е подпомогнала множество академични и научни изследвания в целия свят.

Похвалите за шефката на МВФ продължават с изказване на Дулевски, че "УНСС ще постави на достойно място най-известния българин - свой колега, приятел и възпитаник, която е символ и пример за това, как един възпитаник на УНСС може да покори големите световни върхове".

Суперлативи не спестява и ректорът проф. д-р Димитър Димитров, който изтъква, че Кристалина Георгиева е фигура от глобален мащаб и ръководител в три от най-влиятелните институции в света - Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд.

Акцентира се също, че тя е успяла "да пренасочи мощните механизми на тези институции към по-силно изразена социална и хуманна роля.

От УНСС уточняват, че официално почетното звание "Доктор хонорис кауза" ще бъде връчено на тържествена церемония след отмяната на противоепидемичните ограничения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във