Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева ще се бори със спадовете в световната икономика

Световният икономически растеж продължава да разочарова, търговските напрежения се запазват, а дълговото бреме е на исторически високи нива. В тази обстановка незабавният ми приоритет за МВФ е да се помогне на членовете да минимизират риска от кризи и да са готови да се справят с икономически спадове. Това обяви в първото си изявление новият управляващ директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Георгиева ще бъде изправена пред редица предизвикателства – задаващата се нова рецесия на световната икономика, търговската война между САЩ и Китай, намаляването на глобалните неравенства, борбата с климатичните промени. Тя предупреди, че предизвикателствата пред Фонда включват справянето с високите дългове на някои държави.

„Предупредителните сигнали са навсякъде и ние трябва да бъдем готови да бъдем поставени на изпитание. Моят незабавен приоритет в МВФ ще бъде да помогна на членовете да минимизират риска от кризи и да бъдат готови да се справят със сривове. Не бива да губим от поглед дългосрочната си цел - подкрепа за разумни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората. Това означава, че трябва да се захващаме и с проблеми като неравенствата, климатичните рискове и бързите технологични промени", каза новият управляващ директор.

Българката благодари на членовете на МВФ от цял свят и на Изпълнителния съвет за подкрепата на кандидатурата ѝ и оказаното доверие. Кристалина Георгиева ще встъпи официално в длъжност от 1 октомври.

В анализ на Financial Times се казва, че Георгиева ще бъде изправена и пред други големи предизвикателства, включително щетите, които търговската война между САЩ и Китай нанася върху световната икономика, възможните последствия върху европейската икономика от Брекзит и опитът на МВФ да поддържа финансирането си, за да спаси множество страдащи липса на средства правителства. 

Много наблюдатели коментират, че Кристалина Георгиева вероятно ще възприеме подход, подобен на този на Кристин Лагард при управлението на МВФ, включително разширяването на фокуса на Фонда върху въпроси, които отдавна се разглеждат като несъществени за финансовата стабилност, като равенството между половете и изменението на климата – фактори, които сега се разглеждат като по-важни за макроикономическата стабилност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във