Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева ще „поправи покрива преди да удари бурята“

Кристалина Георгиева, която пое управлението на Международния валутен фонд тази седмица като първият лидер на МВФ, преживял една от строгите програми на водещата институция за икономическо адаптиране. Нейната родина България премина през болезнен преход от социализъм към пазарна икономика през 90-те години на миналия век в условията на нарастващ дълг и безработица, които сринаха финансова система на страната и доведоха до висока инфлация. Това пише "Уолстрийт джърнъл", изданието на което Георгиева даде първото си интервю на новата си работа. 

Георгиева сподели, че опитът й да вижда хора, които са изправени пред недостиг на храна и широко разпространена бедност, причинени от лоши политики, затвърждава нейната ангажираност с икономическата строгост. МВФ помогна на икономиката на България, като предостави основни заеми в замяна на трудни политически реформи, включително свиване на публичния сектор, приватизация на държавни предприятия и изоставяне на държавните субсидии. Новият шеф на Фонда смята, че този опит я е накарал да продължи кариерата си в международни институции като Световната банка и Европейската комисия, тъй като категорично вярва, че те могат реално да подобрят живота на обикновените хора. Сега тя е решена да демонстрира това във МВФ.

"Във времена, когато има повече скептицизъм към нашата работа, най-добрият начин международните организации да докажат, че мултилатерализмът работи, е чрез неговото постигане. Ние осъзнаваме, че глобалната икономика продължава да разочарова. Непредсказуемостта на търговските спорове, колебливостта на капиталовите потоци, Брекзит, конфликтите и природните бедствия са в състояние да причинят големи икономически разрушения", каза Георгиева, която прекара по-голямата част от деня, преглеждайки текущите кредитни програми на МВФ, за да определи дали се нуждаят от корекция, тъй като икономическият растеж се забавя.

Подобно на нейния предшественик - Кристин Лагард, и Кристалина Георгиева предупреждава държавите да действат сега и да предоставят публични инвестиции, подкрепящи икономическия растеж, както и осъществяване на структурни промени, преди икономическите условия да се влошат допълнително.

"Кристин Лагард би казала, когато слънцето грее е моментът да оправим покрива. Идвам в момент, когато вече има облаци и случайни дъждовни капки и моето послание е, че няма повече възможност да отлагате поправянето покрива", коментира българският икономист. 

Темата на доктората на Георгиева е съдържал тези за политиката за опазване на околната среда в САЩ, а сега Георгиева е съпредседател на инициатива на високо равнище за политиките за изменение на климата, заедно с Бан Ки-мун, бившият ръководител на Организацията на обединените нации, и с Бил Гейтс - технологичният милиардер, превърнал се във филантроп. Във връзка с всичко това, Георгиева си купи електрически автомобил „Тесла”, с който всеки ден ходи на работа.

Според Робърт Зелик, бивш шеф на Световната банка, тя ще донесе в МВФ опитът си на технократ, когато става въпроса за правене на сделки. "Кристалина има уменията, широчината на опита, глобалната мрежа, интелигентността и личният си подход, за да се превърне в изключително успешен лидер на МВФ в един предизвикателен и важен момент, отбеляза той.

В предишната си работа като изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева успя да осигури увеличаване на банковия капитал с 13 милиарда долара - почти удвояване на активите на банката - след деликатни преговори със 189-те държави-акционерни и въпреки първоначалния скептицизъм на администрацията на Доналд Тръмп и на Конгреса на САЩ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във