Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева: Шокът от коронавируса помрачава перспективите за растеж

Липсата на подобрения в световната икономическа система пречи на вече съществуващите "анемични" прогнози за растеж, особено след като шокът от коронавируса помрачава още повече перспективите за ускоряване през тази година. Това заяви ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Bloomberg.

"Полето на действие на паричната политика се свива и необходимостта от фискални мерки, както и от структурни реформи за стимулиране на растежа трябва да бъде по-голяма", посочи Георгиева.

Тъй като въздействието на коронавируса повишава заплахата от прекъсване на снабдителните вериги, повечето големи централни банки са нащрек. Те тепърва трябва да заявяват, че планират парични облекчения. Още преди да стане ясен мащабът на епидемията в Китай, МВФ прогнозира, че световната икономика ще се засили през 2020 г. с малко по-слаби темпове, отколкото бяха първоначалните очаквания, на фона на заплахите, свързани с търговията и напрежението в Близкия изток.

Очаква се последиците от коронавируса да доминират в обсъжданията по време на срещата на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-20 в саудитската столица Рияд. Георгиева повтори надеждата си за синхронизиран глобален отговор на рисковете, пред които е изправена световната икономика.

Ръководителят на МВФ похвали Китай за "твърде агресивните" му мерки, свързани с ограничаването на последиците, включително с инжектирането на ликвидни средства и стимули за засегнатите области. "Трябва да признаем, че има голяма степен на несигурност около естеството на вируса, как точно той влияе върху Китай и дали ще се разпространи извън него“, каза тя.

"Ако дейностите намалеят дори само за месец, това неизбежно ще се отрази както на Китай, така и на останалия свят“, посочва още Георгиева. "Все още се надяваме най-вероятният сценарий да бъде относително бързо ограничаване на вируса“, заключи ръководителят на МВФ.

HSBC Holdings стана поредната голяма банка, която понижи перспективите за растеж на световната икономика от 2,5% на 2,3%. Президентът на Световната банка Дейвид Малпас предупреди, че банката ще трябва да понижи някои от прогнозите си за растеж отчасти заради въздействието на вируса върху снабдителните вериги. Икономисти от Goldman Sacks Group, UBS Group и BNP Paribas предвиждат, че Китай ще предприеме още стъпки за смекчаване на паричната си политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във