Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева с минимални шансове да оглави МВФ

Бившият френски финансов министър Кристин Лагард подаде оставка като ръководител на Международния валутен фонд във вторник, за да поеме управлението на Европейската централна банка. Оттеглянето ѝ влиза в сила от 12 септември, а в това време трябва да бъде избран нейният наследник. Очакванията са, че отново МВФ ще бъде оглавен от европейски експерт. Въпросът ще бъде обсъден на предстоящата среща на финансовите министри и централни банкери от Г-7 в Париж.

В годините след Втората световна война МВФ винаги е под ръководството на европеец. В замяна САЩ държат контрола над Световната банка. Затова се предполага, че Доналд Тръмп и неговото правителство ще подкрепят европейската номинация. Точно както през април ЕС подкрепи Дейвид Малпас - кандидатурата на Тръмп за шеф на Световната банка. 

На предстоящата среща на Г-7 европейската номинация ще бъде обсъдена от финансовите министри на Германия, Франция, Великобритания и Италия. В същото време обаче смятаният за фаворит в надпреварата и гуверньор на Бенк ъф Ингланд Марк Карни ще се опита да си осигури подкрепата на американския финансов министър Стивън Мнучин. 

Основни конкуренти на Карни са французинът Беноа Кьоре (член на УС на ЕЦБ) и ръководителят на финландската централна банка Оли Рен. Според източници на "Ройтерс" с минимални шансове за шеф на МВФ е и българката Кристалина Георгиева - изпълнителен директор на Световната банка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във