Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева призова за увеличение на данъците за богатите

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предлага правителствата да обмислят повишаване на данъците за най-богатите хора като средство за справяне с неравенството.

Кристалина Георгиева е на мнение, че неравенството е станало "едно от най-сложните и неприятни предизвикателства в световната икономика" през последното десетилетие.

Затова според нея трябва да бъде въведено прогресивно данъчно облагане.

"Прогресивното данъчно облагане е ключов компонент на ефективната фискална политика“, отбелязва ръководителката на МВФ, цитирана от CNBC. 

Разчетите на фонда показват, че пределните данъчни ставки могат да бъдат повишени, без да се жертва икономическият растеж. МВФ отдавна се застъпва за прогресивните данъчни политики, като още през 2017 г. ги определи като един от трите ключови метода за справяне с неравенството в световен мащаб.

Друг начин, чрез който политиците могат да се справят с неравенството, е чрез изравняване на заплащането при мъжете и жените, каза Георгиева.

"Докато много държави признават необходимостта от равенство между половете и овластяване на жените, правителствата могат да използват бюджетирането на жените и мъжете, за да структурират разходите и данъчното облагане по начин, по който ще подобрят равенството между половете още повече - увеличавайки участието на жените в работната сила и от своя страна засилвайки растежа и стабилността", посочи Георгиева.

Тя също така предложи политиката за социални разходи да играе роля, като акцентира, че отпускането на повече средства за области като образование, здравеопазване и пенсии може да помогне за намаляване на неравенството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във