Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева похвали данъчната реформа на Тръмп

Дъщерята на американския президент Иванка Тръмп бе сред първите, поздравили Кристалина Георгиева за новата й позиция във МВФ

Новият управляващ директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева приветства "храбростта на администрацията на Тръмп да използва данъчна реформа, за да стимулира по-голям растеж". 

В ексклузивно интервю за HBO Георгиева казва, че в рамките на петгодишния си мандат тя ще успее да убеди САЩ да отделят повече пари за вноски във фонда. 

Българката оглави МВФ, след като бе във Световната банка, където беше изпълнителен директор и където тя беше ключова част от екипа, който получи значително увеличение на капитала от САЩ. 

Основният служител на администрацията на Тръмп, който отговаряше за тези преговори, беше Дейвид Малпас, който тогава беше в Министерството на финансите и който сега управлява Световната банка. Георгиева го описва като приятел.

В интервюто ръководителката на МВФ обещава, че по време на своето управление ще сближи двете институции. 

Коментирайки предизборните политически дискурси в САЩ, Георгиева подчерта, че е сигурна, че американците са "толкова прагматични", че никога не биха отишли към "посредствеността" на социализма.

"Съединените щати са една от най-добре развиващите се икономики и това е така, защото имаха смелостта да използват данъчната реформа, за да стимулира по-голям икономически растеж. Аз приветствам смелостта на администрацията на Тръмп да използва данъчна реформа, за да стимулира по-голям растеж", посочва още Кристалина Георгиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във