Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева очаква световна криза, съизмерима с 2008 г., или по-лоша

Човешките жертви от пандемията на коронавируса вече са неизмерими,  всички страни трябва да работят заедно, за да защитят хората и да ограничат икономическите щети. Това е момент за солидарност и бе основна тема на днешната среща на министрите на финансите на Г-20 и управителите на централната банка, обяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. 

Георгиева очаква рецесия поне толкова лоша, колкото по време на световната финансова криза или по-лоша. Но МВФ предвижда възстановяване през 2021 г. За да стигнем до там, е от първостепенно значение да се даде приоритет на  укрепването на здравните системи - навсякъде. Икономическото въздействие ще бъде тежко, но колкото по-бързо спре разпространението на вируса, толкова по-бързо и по-силно ще бъде възстановяването.

"Ние силно подкрепяме извънредните фискални действия, които много държави вече предприеха за укрепване на здравните системи и защита на засегнатите работници и фирми. Ние приветстваме стъпките на големите централни банки за облекчаване на паричната политика. Тези смели усилия са не само в интерес на всяка страна, но и на световната икономика като цяло. Ще са необходими още повече, особено на фискалния фронт.", заяви Георгиева. 

По думите й развитите икономики като цяло са в по-добра позиция да отговорят на кризата, но много нововъзникващи пазари и държави с ниски доходи са изправени пред значителни предизвикателства. Те са силно засегнати от външните потоци на капитали, а вътрешната активност ще бъде силно засегната от пандемията. Инвеститорите вече са заличили 83 милиарда щатски долара от развиващите се пазари от началото на кризата. 

"Особено сме загрижени за бедните страни с ниски доходи - проблем, по който работим в тясно сътрудничество със Световната банка", добави директорът на МВФ. 

Близо 80 държави са поискали помощ от МВФ от началото на кризата.

Георгиева заяви готовност фондът да разгърне целия си капацитет за заеми в размер на 1 трилион долара. "Това са извънредни обстоятелства. Много държави вече предприемат безпрецедентни мерки. Ние от МВФ, работим с всички страни-членки, ще направим същото. Нека застанем заедно през тази спешна ситуация, за да подкрепим всички хора по света", призовава Кристалина Георгиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във