Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева обяви война на нископлатения женски труд

Средно 16% е разликата в заплащането между половете в развитите икономики, като в Южна Корея е достигнало дори цели 37 на сто. Ще помогна на държавите да намалят бариерите пред жените и те ще станат платена работна сила, като ще използвам инструментите за бюджетиране на фонда, както и други инструменти. Мой неумолим ангажимент е справяне с неравенството между половете. Това обяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

"Пригответе се. Това ще стане", каза Георгева и подчерта, че че подкрепя квотите за частния сектор, за да се ускори по-доброто представителство на жените в най-висшите етажи на управлението, като се позовава на проучвания на МВФ, че компаниите увеличават резултатите си с 8% до 11%, ако имат жени в своите управленски структури и във висшето ръководство.

Нов документ на МВФ показва, че жените полагат средно по 2,7 часа повече грижи за деца, почистване на къщи и друга неплатена работа на ден спрямо мъжете. Проучването на фонда отбелязва, че в развитите икономики разликата между половете в незаплатените часове драстично се е подобрила, но неравенството в заплащането въпреки това остава. Дори в Норвегия, една от най-егалитарните страни в изследването, жените вършат с 20% повече неплатена работа от мъжете, докато в Пакистан те вършеха 1000% повече работа. 

Според нея, ако подобна неплатена работа беше включена в изчисленията на брутния вътрешен продукт, това би увеличило икономическото производство с цели 35% в световен мащаб. Отделните страни биха могли значително да увеличат БВП, като привлекат повече жени в работната си сила.

"Няма как никое общество да просперира без да използва таланта на всички свои хора - мъже и жени", посочи Георгева и също така каза, че тя също ще даде приоритет на равенство при заплащането в МВФ, като отбеляза, че чак когато тя е достигнала ръководна длъжност в Световната банка, е разбрала колко нейната заплата изостава от тази на колегите ѝ мъже от много години насам.. 

Когато поема длъжността изпълнителен директор на Световната банка през 2017-а година, Кристалина Георгиева си постави за цел постигането на равенство между половете в главните управленски постове и банката изпълни тази цел година по-късно, или две години по-рано от заложеното.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във