Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева номинира либерийката Антоанет Сайе за свой заместник

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева номинира либерийката Антоанет Сайе за свой първи заместник, съобщава "Ройтерс".

Сайе беше директор на африканския департамент на МВФ между 2008 и 2016 г. В момента работи в Центъра за глобално развитие във Вашингтон. Преди това тя е била министър на финансите на Либерия и е работила 17 години в Световната банка.

"Антоанет демонстрира рядка комбинация от лидерски качества, сериозни анализаторски способности и непоколебим ангажимент към справедливостта", каза Георгиева в изявление. Така шефката на МВФ пренебрегна американец, който бе смятан за водещ кандидат за поста.

Тя ще стане един от четиримата заместник-управляващи директори под Георгиева, въпреки че като фаворит за поста беше сочен изпълняващият длъжността помощник-министър на финансите на САЩ Джефри Окамото. 35-годишният Окамото има подкрепата на своя началник, финансовия министър Стивън Мнучин.

Ако МВФ утвърди Антоанет Сайе, това ще наруши дългогодишната традиция вторият човек в йерархията на международната институция да бъде американец. Съединените щати са най-големият акционер във фонда, с 16,5% от акциите с право на глас.

Досегашният първи заместник на управляващия директор на МВФ, американецът Дейвид Липтън, обяви, че ще се оттегли от поста в края на февруари.

Георгиева не уточни бъдещия ресор на Сайе в МВФ, нито дали ще бъдат направени промени в задълженията на заместник-управляващите директори. Тя отбелязва само, че и Липтън, и Грасо ще бъдат заменени.

Междувременно управляващият директор на МВФ призова страните да не реагират пресилено на заплахата от новия коронавирус. В противен случай те може да навредят на своите икономики, каза тя в интервю за Wall Street Journal. Георгиева се обяви за "добре насочени и пропорционални мерки".

Facebook logo
Бъдете с нас и във