Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева не харесва 10% ставка по корпоративния данък

Mеждународният валутен фонд похвали предложението на САЩ за 15% минимален глобален корпоративен данък. МВФ смята, че подобно фиксиране на ставката в цял свят ще отключи повече ресурси за правителствата да инвестират в области като образование, здравеопазване и инфраструктура.

Директорът на МВФ Кристалина Георгиева смята, че 10% корпоративен данък е прекалено ниска ставка. "Всякаква промяна към увеличението на корпоративния данък, който на много места е 10%, че и по-малко, е предимство", казва Георгиева, цитирана от "Франс прес". 

В България налогът също е 10 процента.

Базираният във Вашингтон фонд отдавна се застъпва за споразумение за общ глобален корпоративен данък, припомня Кристалина Георгиева, като акцентира, че така ще се укриват по-малко данъци.

"Това означава повече пари в държавната хазна за инвестиране в образование и здравеопазване, инфраструктура, дигитализация - всички добри неща, за които признаваме, че трябва да инвестираме повече", добавя директорът на МВФ.

Преди седмица САЩ предложиха в целия развит свят да бъде уеднаквен корпоративният данък на 15 процента. Министърът на финансите Джанет Йелън изтъкна предимствата на глобалната корпоративна минимална данъчна ставка, която според нея би обезсърчила компаниите да преместват централите си в други държави, за да намалят данъчната си тежест.

Предложенията на САЩ до момента срещат подкрепата на водещи страни от Европейския съюз. В края на април финансовите министри на Франция и Германия обявиха, че подкрепят идеята на американското правителство за глобална минимална ставка на корпоративния данък. Положително становище изказа и австрийският министър на финансите.

Режимът на облагане вероятно ще бъде плод на споразумение между страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която вече е сформирана съответната ръководна група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във