Банкеръ Daily

Bloomberg:

Кристалина Георгиева натискала за рейтинга на Китай

Името на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева бе замесено в скандал, обхващат периода, когато тя е била директор в Световната банка.

В публикация на Bloomberg, базирана на доклад на Световната банка, се посочва, че Георгиева (с помощта на своя съветник Симеон Дянков (бивш финансов министър в кабинета "Борисов 1") е оказвала натиск да се подобри класирането на Китай в класацията "Doing Bussiness" за 2018 година. Натискът е оказван точно в момент, когато се е очаквало Пекин да играе ключова роля за увеличението на капитала на Световната банка.

"Кристалина Георгиева и нейният съветник г-н Дянков са оказвали натиск да се променят по специфичен начин данните за Китай, така че да се покачи рейтингът на страната в класацията. Точно в същия момент се е очаквало тя да има ключова роля в кампанията за увеличението на капитала на Световната банка", се отбелязва в доклада.

В отговор Кристалина Георгиева заявява, че не е съгласна по същество с констатациите и тълкуванията за нередности от нейна страна. 

След установяването на толкова сериозни етични проблеми Световната банка реши в четвъртък (16 септември) да прекрати изготвянето на класацията Doing Bussiness. В заключение от банката казват, че позицията на Китай в класацията за 2018 г., би трябвало да е със седем места по-ниска. Китай е трябвало да бъде на 85-то място, вместо на 78-мо. След като публикацията бе актуализирана, Bloomberg заличи името на Симеон Дянков.

Георгиева започва работа в Световната банка през 1993 година. От 2000 до 2004-а е ръководител на отдел за устойчиво развитие. От 2004г. до 2007-а. е ръководител на отдела за Русия, а от март 2008 г. е вицепрезидент на банката по въпроси, свързани с устойчивото развитие. След дейността й като еврокомисар в Комисиите "Барозу" и "Юнкер" тя се върна в Световната банка като изпълнителен директор. А за кратко бе и изпълняващ дейността главен изпълнителен директор.

От 1 октомври 2019-та Кристалина Георгиева е управляващ директор на Международния валутен фонд. 

Колкото до проекта Doing Business, той започва през 2002 година. Специалистите разглеждат регулациите, които се отнасят за малките и средни фирми по време на техния жизнен цикъл. С изготвянето на класацията Doing Business се насърчават икономиките да се конкурират за по-ефективно регулиране и се предлагат критерии за реформи. Той служи като ресурс за учени, журналисти, изследователи от частния сектор, които се интересуват от бизнес климата на всяка икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във