Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева: "На твърда почва сме, но не можем да приемем стабилността за безспорна"

Кристалина Георгиева

2020-а ще бъде запомнена като най-тежката рецесионна година след Великата депресия от 30-е години на миналия век. Напъпилият през лятото й растеж бе пометен от втората вълна на пандемията от коронавируса, която ощети най-тежко държавите с ниски доходи. Обещанията за масови имунизации и широкият политически консенсус за възраждане на глобалното стопанство и за овладяване на разрушитените шокови вълни, правят 2021-а година на възстановяването. В центъра на тази усилена дейност е Международният валутен фонд - една от най-важните интернационални финансови институции. А нейният управляващ директор - българката Кристалина Георгиева - следеше пулса на световното стопанство по време на кризата от COVID-19, за да идентифицира навреме проблемите и да намери най-правилното решение за тях, особено за най-уязвимите и развиващите се пазари.   

В интервю за "Файненшъл таймс" госпожа Георгиева изпрати оптимистично, но предпазливо послание: "Ваксините са чудесни, но не са вълшебна пръчка". Възстановяването започва, но ще е частично и неравномерно. За да успее, то трябва да бъде подкрепено от решителни и единни действия от всички в подкрепа на здравните системи и ограничаване на пораженията от икономическите рани. Подобно сътрудничество и наличието на ваксини би могло да тласне световния растеж до 5.2% през тази година, което изглежда най-вероятният сценарий - значителен скок спрямо очаквания от МВФ спад с 4.4% през 2020-а.    

Госпожа Георгиева споделя в интервюто си за "Файненшъл таймс", че трайният изход от предизвиканата от COVID-19 здравна криза зависи от две неща. 

Първото е да не се изтегля преждевременно политическата и паричната подкрепа и да се инжектират стимули навсякъде където е необходимо.

Второто - да се гарантира, че ваксините ще са достъпни навсякъде колкото е възможно по-бързо. Просто защото "да има ваксини не означава те да са заявени в глобален план". Ако бъдат приложени повсеместно по света колкото е взможно по-бързо, глобалният БВП може да се увеличи с 9 трлн. щ. долара в периода от 2021-а до 2025-а.

Управляващият директор на МВФ подчертава, че в момента са налице слаба произовдитеност на труда и нисък растеж, разширяващо се неравенство и надвиснала климатична криза. Прогнозите на Фонда са за загубен продукт в размер на 28 трлн. долара до 2025-а. С други думи, светът ще е по-беден след кризата отколкото без нея. Именно затова е изключително важно всички да работят бързо и заедно. Отговорните органи имат инструменти. Те могат да инжектират стимули в икономиката, за да я вкарат в нови релси по отношение на производителността и заетостта. 

Свежите стимули могат да известят "година на трансформация" за опазваща климата икономика и нови възможности за инвестиции в най-нуждаещите се от разкриването на нови работни места области, най-вече - в сферата на дигиталните умения. Затягането на политиката по отношение на небанковите финансови посредници ще е изключително важна, както и бързите мерки за преструктуриране на дълга и минимизиране на фалитите. Облекчените условия за кредитиране на компании и правителства днес означават, че се нуждаем от "насърчаване на доброто поведение" при възстановяването. 

Добрата новина, според госпожа Георгиева, са наличните в МВФ допълнителни 1 трлн. щ. д колкото е възможно по.олара, натрупани след финансовата криза от 2008-а, от които досега в хода на пандемията са похарчени 102 млрд. долара.

Българката посочва, че след глобалната финансова криза от първото десетилетие на новия век са направени съществени положителни промени в три насоки. Първата е, че държавите са изградили силни буфери, а централните банки са натрупали мощни резерви, чийто общ размер в момента е 11-12 трлн. долара. Втората е създадената институционална способност за глобална координация и вземане на решения, за което Бордът за финансова стабилност играе важна роля. Третата - засиленият финансов капацитет и по-специално наличните 1 трлн. долара за харчене. Комбинацията от тези три фактора прави глобалната финансова система по-стабилна. А от похарчените 102 млрд. долара са се възползвали 82 държави, което не се е случвало никога допреди пандемията. Което означава, че тази "троица" е успешна и трябва да продължи да се укрепва.  

Голямото притеснение на Георгиева е лобирането: "Не закачайте моята банка. Да, тя е слаба, но не я закачайте." 

Facebook logo
Бъдете с нас и във