Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева: МВФ трябва да отпуска повече заеми на бедните страни

Международният валутен фонд предостави спешно финансиране на 72 от най-бедните държави в света, за да им помогне да се справят с пандемията на коронавирус, но трябва да подобри допълнително инструментите си за отпускане на заеми за страни с ниски доходи, заяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от "Ройтерс".

Георгиева отчете, че развиващите се пазари със силни основи са издали облигации за 124 милиарда долара през първите шест месеца на 2020 г., но други с лоши основи нямат достъпен достъп до капиталовите пазари.

Директорката на МВФ вижда кризата около пандемията като възможност и за справяне с климатичните промени. "В бъдеще политиките трябва да поставят основата на нисковъглеродното и устойчиво възстановяване, което би създало милиони работни места, като същевременно помага за справяне с климатичната криза", обясни българката. 

"Особено сме обезпокоени, че настоящата криза ще застраши важните печалби, постигнати от развитието през последните години“, обобщи Кристалина Георгиева. 

МВФ миналия месец прогнозира по-дълбока глобална рецесия, спрямо първоначалните очаквания. Сега институцията прогнозира глобално свиване на БВП от 4,9% през тази година и обща загуба на продукция от 12 трилиона долара до края на 2021 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във