Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева: Кризата далеч не е приключила

Глобалният срив, предизвикан от пандемията на коронавируса, няма да бъде толкова лош, колкото се опасявах първоначално, обяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Въпреки това Георгиева предупреди, че кризата далеч не е приключила.

"Картината днес е по-малко ужасна ... позволяваща малка ревизия нагоре на глобалната ни прогноза за 2020 г.", съобщи директорката на МВФ преди предстоящите годишни срещи на фонда и Световната банка, които ще се проведат през следващата седмица. 

През юни базираният във Вашингтон кредитор прогнозира близо пет процента свиване на световния БВП, но резултатите през второто и третото тримесечие бяха по-добри от очакваното, съобщава "Франс прес". 

Георгиева похвали политиките на извънредни разходи, които по думите й са създали основа, върху която световната икономика е стъпила. Изчисленията са, че правителствата по целия свят са одобрили фискални стимули за домакинствата и бизнеса в размер на над 12 трилиона долара. 

Кристалина Георгиева все пак предупреди националните правителства да не прекратяват прибързано тази политика, тъй като прогнозите за икономическото възстановяване през следващата година са несигурни и изпълнени с неясноти и рискове. 

След повече от един милион смъртни случаи, "това бедствие далеч не е приключило. Сега всички страни са изправени пред това, което бих нарекла „Дългото изкачване“ - трудно възстановяване, което ще бъде дълго, неравномерно и несигурно", отбеляза директорът на МВФ. 

Георгиева оприличи сегашната криза с Втората световна война, когато лидерите „изковаха по-добър свят във възможно най-лошия момент“ и призова правителствата да продължат подкрепата за работниците, докато е необходимо, като същевременно харчат за създаване на по-добра, по-справедлива икономическа система.

"Там, където пандемията продължава, е от решаващо значение да се поддържат жизнените линии за икономиката, за фирмите и работниците“, подчерта тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във