Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева: Един предизвестен избор

Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд. 

Едва ли някога е имало толкова витиеват избор на европейски кандидат за поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

Името на българката Кристалина Георгиева изплува внезапно и сякаш малко случайно в шорт листата на кандидатите след срещата на финансовите министри от Г-7 през август тази година. И така тя стана единствения кандидат да оглави Международния валутен фонд. Кристалина Георгиева (на 66 г.) последно бе главен изпълнителен директор на Световната банка. Сега тя ще замени Кристин Лагард, която подаде оставка, за да застане начело на Европейската централна банка.

Но кандидатурата на Георгиева за МВФ изискваше промяна в правилата, според които шефът на фонда не можеше да надвишава 65-годишна възраст. На 21 август 2019 г. Съветът на фонда препоръча промяна на правилото и това ограничение остана в миналото.

Може да се каже, че Франция все още е пристрастна към шефското място в МВФ след ованкантяването му от Лагард. Това обяснява и подкрепата на френския президент Макрон за българската кандидатура. Все пак в 73-годишната история на МВФ, организацията е управлявана от петима французи, като общо те са били начело на фонда 44 години или повече от половината от неговото съществуване. А да не забравяме, че и последните два мандата бяха пак на французи - Доминик Строс-Кан (от 2007 до 2011 г.) и на Кристин Лагард (от 2011 до момента).

По традиция МВФ се ръководи от европеец, а Световната банка - от американец. Нито един от другите континенти не обяви своя кандидатура. 

Последната стъпка бе интервюто между Георгиева и членовете на Управителния съвет на МВФ, съобщи говорителят на фонда Джери Райс. По традиция решението се взема с консенсус от 24-членния изпълнителен борд, в който на квотен принцип са представени всички 189 държави членки на МВФ. Най-голяма тежест имат гласовете на Съединените щати, на Япония и на Китай. 

Но голямата част от външните наблюдатели са категорични, че постът бе осигурен за Георгиева. Тя се счита за компромисна фигура, която получи подкрепата на Съединените щати. Особено след като бе във висшето ръководство на Световната банка, а това не става без одобрението на САЩ.

Оставката на напускащия шеф на МВФ Кристин Лагард влезе в сила на 12 септември, тъй като тя беше одобрена за новия управител на ЕЦБ след края на мандата на Марио Драги през октомври.

Георгиева беше номинирана като кандидат на Европейския съюз на 2 август, след гласуване, което беше белязано от различията в общността по нейната кандидатура. Накрая тя спечели надпреварата срещу холандеца Йерун Дейселблум.

От януари 2017 г. Кристалина Георгиева е главен изпълнителен директор на Световната банка. След като беше номинирана като кандидат за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд, тя бе в административен отпуск за периода на изборния процес.

Китай е подкрепил Кристалина Георгиева за нов ръководител на Международния валутен фонд. Русия също застана зад кандидатурата й, което стана ясно от съобщение от руското министерство на финансите. Кристалина Георгиева получи пълна подкрепа за длъжността управляващ директор на МВФ от министър-председателя на Индия Нарендра Моди и министъра на финансите на страната Нирмала Ситараман.

Българката се вписва много добре в новата политика на ЕС за по-голяма квота на жените в управлението, а и е представител на Източна Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във