Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева е единственият кандидат за управляващ директор на МВФ

Кристалина Георгиева, която в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка, е единственият кандидат да оглави Международния валутен
фонд (МВФ). Тя ще замени Кристин Лагард, която подаде оставка, за да застане начело на Европейската централна банка, съобщи АФП, като цитира съобщение от фонда.
Срокът на представяне на кандидатурите за поста управляващ директор приключи в петък (6 септември). Г-жа Кристалина Георгиева, в момента главен изпълнителен директор на Световната банка и с българско гражданство, потвърди желанието си да бъде кандидат, посочват от МВФ в комюникето си.
Управителният съвет ще организира срещи между нея и членовете на съвета, за да бъде обявена номинация най-късно на 4 октомври.

Георгиева беше номинирана като кандидат на Европейския съюз на 2 август, след гласуване, което беше белязано от различията в общността по нейната кандидатура. 

От януари 2017 г. Кристалина Георгиева е главен изпълнителен директор на Световната банка. След като беше номинирана като кандидат за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд, тя е в административен отпуск за периода на изборния процес. По традиция фондът се управлява от европеец, а успешната кариера и международния опит на българката ѝ дават голямо предимство. Новият директор на МВФ ще бъде избран на 4 октомври.

Международният валутен фонд (МВФ, на френски: Fonds monétaire international, FMI; на английски: International Monetary Fund, IMF) е международна оргаанизация, която се грижи за управлението на световната финансова система, като наблюдава валутните курсове и платежния баланс и предлага техническо и финансово сътрудничество при нужда. Седалището ѝ е във Вашингтон, столицата на САЩ.

Според вътрешно съглашение главният директор е винаги европеец, а заместник-директорът е от САЩ. Върху този стандарт обаче все повече се дискутира и скоро е възможно да се даде възможност и на специалист от останалата част от света да заемат тези два важни поста.

МВФ работи за насърчаване на растежа на световната икономика и икономическата стабилност. Той осигурява стратегически съвети и финансиране на членовете при икономически затруднения и също така работи с развиващите се страни, помагайки им да постигнат макроикономическа стабилност и да намалят бедността. Причината за това е, че частните международните капиталови пазари функционират несъвършено и много страни имат ограничен достъп до финансовите пазари. Тези несъвършенства на пазара дават предпоставка за официално финансиране, без което много страни могат само да коригират големите външни неравновесия чрез мерки с нежелани ефекти – както на националното, така и на международното стопанско благоденствие. МВФ може да осигури други източници на финансиране за нуждаещите се страни, които не биха били на разположение при липсата на програма за стопанско укрепване, подкрепена от Фонда.

МВФ е натоварена със задачата да контролира международната парична и финансова система и да извършва мониторинг на икономическите и финансовите политики на своите 188 страни членки. Тази дейност е известна като "наблюдение" и подпомага международното сътрудничество. След края на Бретън-Удската система на фиксирани валутни курсове в началото на 70-те години на ХХ век, наблюдението се развива до голяма степен чрез промени в процедурите, а не чрез поемането на нови задължения.

Фондът обикновено анализира целесъобразността на икономическата и финансовата политика на всяка страна потребител, за постигане на строен икономически растеж, и оценява последиците от тези политики за други страни и за световната икономика.

След промените през 1989 г. България е приета за член на МВФ на 25 септември 1990 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във