Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кристалина Георгиева днес поема управлението на МВФ

Кристалина Георгиева се сбогува с колегите от Световната банка след 1001 дни в институцията

Кристалина Георгиева встъпва в длъжност като управляващ директор на Международния валутен фонд. Българката поема поста от Кристин Лагард, която скоро ще оглави Европейската централна банка. 

В понеделник Георгиева се раздели с колегите си в Световната банка, където заемаше позицията на изпълнителен директор, а в последните няколко месеца изпълняваше длъжността на главен изпълнителен директор.

Бившият български еврокомисар бе утвърдена на поста в края на септември от УС на МВФ. За нейната кандидатура се заговори месец по-рано след срещата на върха на страните от Г-7 и може да се каже, че бе лансирана от Франция.  Париж дори предложи промяна в правилника на МВФ, тъй като преди това Георгиева не отговаряше на възрастовите изисквания.  Сред страните, подкрепили кандидатурата й, са САЩ, Китай, Русия и Индия. Реално българката бе номинирана от страните от Европейския съюз. 

В последното си изявление преди да поеме управлението на МВФ Кристалина Георгиева посочи, че световният икономически растеж продължава да разочарова, търговските напрежения се запазват, а дълговото бреме е на исторически високи нива. В тази обстановка незабавният й приоритет за МВФ е да се помогне на членовете да минимизират риска от кризи и да са готови да се справят с икономически спадове. ​

"Предупредителните сигнали са навсякъде и ние трябва да бъдем готови да бъдем поставени на изпитание. Моят незабавен приоритет в МВФ ще бъде да помогна на членовете да минимизират риска от кризи и да бъдат готови да се справят със сривове. Не бива да губим от поглед дългосрочната си цел - подкрепа за разумни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората. Това означава, че трябва да се захващаме и с проблеми като неравенствата, климатичните рискове и бързите технологични промени", каза още новият управляващ директор на Международния валутен фонд.

Георгиева ще бъде изправена и пред други големи предизвикателства, включително щетите, които търговската война между САЩ и Китай нанася върху световната икономика, възможните последствия върху европейската икономика от Брекзит и опитът на МВФ да поддържа финансирането си, за да спаси множество страдащи липса на средства правителства. 

Много наблюдатели коментират, че Кристалина Георгиева вероятно ще възприеме подход, подобен на този на Кристин Лагард при управлението на МВФ, включително разширяването на фокуса на Фонда върху въпроси, които отдавна се разглеждат като несъществени за финансовата стабилност, като равенството между половете и изменението на климата

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във