Банкеръ Daily

Банката за международни разплащания:

Криптовалутите ще поставят интернет на колене

Не разчитайте, че биткойнът някога ще замени долара или някоя друга традиционна валута като ежедневно средство за разплащане. Това е изводът от последния доклад на Банката за международни разплащания /БМР/ - авторитетна организация, базирана в Швейцария, която обединява дузина централни банки.

Авторите на доклада не са впечатлени от криптовалутите, описвайки редица проблеми, вследствие на които те правят заключението, че биткойнът и неговите конкуренти няма да станат широко използвано средство за разплащане. Сред проблемите се посочва, че самата обработката на всички плащания "би могла да спре интернет". 

CNN отбелязва, че криптомонетите привличат инвеститорите, тъй като са децентрализирани - не са свързани по никакъв начин с централните банки, например с Федералния резерв на САЩ. Вместо това транзакциите се отчитат в дигитален портфейл. 

Според доклада на БМР за запазването на информацията за всяко едно плащане на дребно, ще са необходими огромни сървъри, даже суперкомпютри. "Това ще постави интернет на колене", казват експертите. Те предупреждават също така за огромната консумация на енергия, до която ще доведе широката употреба на криптовалути. 

Банката за международни разплащания посочва и други опасения относно използването на дигиталните монети като обикновени пари, включително нестабилността на техните цени. Цената на Bitcoin нарасна до около 19 хил. долара в края на миналата година, но оттогава се е понижи под 7 хил. долара.

Наред с това, всяка биткойн транзакция изисква плащането на такса, която във времена на голямо търсене увеличава. По време на трескавата търговия през декември таксите се покачиха на около 57 долара на транзакция.

"Само си представете да си купите кафе за 2 долара и да трябва да платите 57 долара, за да извършите тази транзакция", коментират от БМР, допълвайки, че именно затова биткойн и конкурентите му се възприемат по-скоро като инвестиционни активи, а не като пари. 

Банката за международни разплащания обаче се изказва далеч по-ласкаво за блокчейна - технологията, на която са базирани редица криптовалути, включително и биткойнът.

Според БМР блокчейн технологията би могла да се прилага в опростяването на административните процеси, особено при финансовите транзакции. Все пак организацията казва, че този вариант трябва да бъде внимателно изследван. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във