Банкеръ Daily

Финансов дневник

Криптовалутите представляват заплаха за финансовата стабилност, твърдят от "Дойче банк"

Най-големият немски кредитор Deutsche Bank се спря на криптовалутите в последния си доклад. Тя нарече влиянието на криптовалутите и блокчейна върху макро- и геополитическите сфери "дълбоко" и предупреди за заплахи за международната парична стабилност.

Докладът разглежда нарастващата роля на инфраструктурата за цифрови плащания в световната икономика и идентифицира няколко области, които са обект на загриженост от страна на създателите на фискална политика.

Аргументирайки се с факта, че населението все още има дълбоко вкоренено доверие в парите, от банката твърдят, че цифровите плащания няма да изместят скоро традиционните пари. По същия начин изследователите стигат до извода, че що се отнася до личния живот и сигурността, паричните средства все още са "царя", като твърдят, че те са недостъпни за кибератаки и проследяване онлайн. Но банката отбелязва, че има засилваща се тенденция към плащания с цифрова валута, особено при доставчици, базирани на уеб услуги като туристически агенти и телекомуникационни компании.

В резултат на това докладът твърди, че паричният "динозавър" "губи място" като начин на плащане, като посочва премахването на големите банкноти като индикация за спада на популярността на традиционните пари.

Докладът гласи:

"Няколко държави наскоро премахнаха големи банкноти на стойност 100 и повече долара и приложиха политики за замяна на традиционните методи за плащане с цифрови решения. В разгара на тези промени чуждестранните криптовалути представляват заплаха за политическата и финансовата стабилност."

Банката също така подчерта ролята на цифровите валути на централната банка (CBDC), особено тези, които се разработват в развиващите се икономики като Индия и Китай, като опасност за настоящото икономическо състояние.

В доклада се посочва, че плановете на Китай могат да подкопаят щатския долар, като се аргументират със следното: "Китай работи върху цифрова валута, подкрепена от централната му банка, която би могла да бъде използвана като мек или твърд инструмент. В действителност, ако компаниите, които извършват бизнес в Китай, са принудени да приемат цифров юан, това със сигурност ще уронва водещата позиция на долара на световния финансов пазар."

Това се случва, тъй като Китай постигна огромен напредък в прилагането на национална CBDC, оставяйки много други държави да наваксат постиженията му. Докладът заключава, че в не твърде далечното бъдеще страните могат да заемат позиция на световната сцена, в зависимост от решенията, които са взели във връзка с приемането на цифрови активи.

Това накара някои експерти да твърдят, че надпреварата за глобално призната цифрова валута е близка до нова космическа надпревара.

Много правителства бяха разтърсени от плановете на Facebook за глобална платежна система, които виждат като пряка заплаха за националния паричен суверенитет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във