Банкеръ Daily

Финансов дневник

Криптовалутата Libra може да подкопае правомощията на ЕЦБ

Ив Мерш, член на борда на ЕЦБ

Широкото приемане на предложената от Facebook криптовалута Libra може да подкопае способността на Европейската централна банка (ЕЦБ) да определя парична политика, потенциален риск за валутния блок. Това заяви днес членът на борда на ЕЦБ Ив Мерш, цитиран от Ройтерс.

„В зависимост от нивото на приемане на Libra и от съотношението на еврото в резервната кошница, това би могло да намали контрола на ЕЦБ над еврото, да наруши механизма за определяне на паричната политика, като повлияе на ликвидността на банките от еврозоната и да подкопае международната роля на единната валута, например чрез намаляване на търсенето й ", добави Мерш.

Facebook представи официално своята цифрова валута през юни тази година. Очаква се тя да бъде пусната през 2020 г. Новата технология заплашва да промени пейзажа на банковия сектор. Най-голямата социална мрежа в света вече е обект на контрол и е изправена пред нарастващи призиви за регулиране и антитръстови мерки. Един от основните въпроси е колко скоро човек ще може да използва цифровите монети в социалната мрежа, за да си купи кафе например, пише Guardian.

Facebook logo
Бъдете с нас и във