Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Криптомашини на лизинг - вече и у нас

Оферти за машини за добив на криптовалута вече могат да се видят и по кофите за боклук.
S 250 a7be14b6 98a5 44da 8e07 274d50669ff8

Колкото и далечна да ни струваше, дигиталната революция застига и нашата страна. Доказателството са множащите се предложения за продажба на машини за добив на криптовалута, включително и на лизинг.  

"Добивът на криптовалута в България става все по-популярен и все повече хора започват да се интересуват от подобен тип дейност", заявиха пред "БАНКЕРЪ" експертите от сайта Coinsvision. Според тях тази тенденция си има доста логично обяснение - ние сме една от държавите, които предлагат  благоприятни условия  поради сравнително ниската цена на тока у нас. 

Криптовалутите като Bitcoin, Ethereum, Litecoin са изградени на основата на децентрализиран регистър, наречен блокчейн. В блокчейна се записва всяка  транзакция и до него имат достъп всички участници в мрежата. Чрез този регистър се проверява всеки запис, за да се избегне възможността от грешки или за измами. "Копачите" проверяват записите в блокчейна, предоставяйки хардуера си за тази цел. Иначе  копаенето на дигитални пари по същината си представлява решаването на сложни криптографски уравнения, чрез които се валидират транзакциите. Благодарение на майнърите (миньорите) в мрежата се постига изключително високо ниво на сигурност. За да се случва всичко това обаче, са нужни модифицирани компютри, каквито не могат да бъдат купени отвсякъде.

"Хардуерът за копаене може да бъде различен, в зависимост от това  каква криптовалута се копае", обясниха от Coinsvision. Основните два вида машини са ASIC  и тези с видеокарти. ASIC са специализирани за добив на определени валути като Bitcoin, Litecoin и Zcash, но с тях може да се копаят и други - в зависимост от алгоритъма им. Например притежателите на машина Antminer S9i могат да копаят само и единствено криптовалути, базирани на алгоритъма SHA-256. Лидер в производството на ASIC машини е Bitmain. В официалния сайт на компанията цената им е около 900 долара.

"Възвръщаемостта на една машина зависи от трудността на копаене. Когато трудността се увеличава, добивът намалява. Средната възвръщаемост е около 150 дни", твърдят експертите. 

Вторият тип машини може да има една или няколко видеокарти, като най-често срещаният вариант е с шест броя. Цената й зависи от модела на видеокартите, но средната им стойност е около 7500 лева. Възвръщаемостта и в този случай  зависи от трудността на копаене, както и от монетата, която се копае. С машина с шест видеокарти Nvidia 1070TI 8GB се изкарват към 8 лева на ден. А електричеството, което тя консумира на ден, е около 2.70 лева. 

Най-важното нещо при подобен тип машини са видеокартите. Te трябва да са максимално добри, за да се избегне рискът от загуби. Именно видеокартите отделят голямо количество топлина, затова е необходимо да се помисли и за добро охлаждане, особено през топлите месеци. 

Разглеждайки различни български сайтове се натъкнахме на доста интересни и обещаващи лесна печалба оферти за машини за добив на криптопари. Макар и несъпоставими по параметри, те дават някаква представа  какво се търгува у нас.

Една от обявите гласи: "Какво ще кажете, докато си почивате вкъщи или пък сте на плажа, наслаждавайки се на морското синьо с напитка в ръка - да печелите пари?  Необходима Ви е само златната мина, наречена mining машина. Машина, която напълно автоматично добива валута, а от Вас се изисква само да я обмените за биткойни, долари, евро или дори левове. Чрез mining (майнинг) машините  Вие печелите допълнителен доход ВСЕКИ месец, и то напълно автоматично! Как става това? Много просто - всяка minig машина се включва към голяма обща мрежа и изчислява математически алгоритми, а наградата за свършената работа - получавате Вие под формата на съответната валута. Веднъж придобити тези монети, може да ги обменяте за биткойни или фиатни пари на определени за това борси." Така промотира стоката си столичен търговец, а от публикацията се разбира , че цената варира според броя на видеокартите, но стойността на основата й започва от 1050 лева. Гаранцията за "работоспособността на компонентите трае от три до 120 месеца, тази за работата и сглобката - 30 дни от датата на закупуване, а поддръжката на системата е безплатна в рамките на месец. Въпросният търговец  не предлага машината си на лизинг, а изисква половината пари авансово, а другата половина след нейното предаване.

Всъщност  бързо се натъкваме на продавач на майнинг машини срещу 4630 лв, който допуска и разсрочено плащане. Неговата обява е подкрепена от мислите на предприемача и управител на хеджфондове Джеймс Алтъчър: "В историята на човечеството има няколко големи промени на валутите: златото заменя бартера, като валута за транзакции, банкнотите сменят златото като средство за съхраняване на стойност, а сега предстои биткойн и другите криптовалути да заменят хартиените пари като валута за транзакции."

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във