Банкеръ Daily

Финансов дневник

Криптобалонът може да се спука през 2023 година

Криптовалутите са сред най-одумваните финансови активи през тази година - понякога с възторг от безгрижния им растеж, друг път - с отчаяние заради същия им устрем надолу. Трета група инвеститори пък са под стрес - дали и как ще могат да ползват своето портфолио от криптовалути. Такива са грижите на част от руснаците . Някои от тях са в някакъв списък със санкции, други пък неразумно са обявили руски данни при своята регистрация. Причината за техния стрес сега е, че някои криптоборси се включиха в санкциите срещу Русия. 

Много инвеститори харесват криптовалутите, много други пък са на противоположното мнение. Например,

милиардерът Чарли Мънгър предсказва колапс на биткойна.

Чарли Мънгър, заместник-председател на компанията на Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway,  заяви по време на годишното събрание на акционерите, че цената на биткойна "е много вероятно" да рухне до нула. Това съобщава порталът U.Today. Мънгър смята, че биткойнът подкопава Федералната Резервна Система на САЩ (Фед), от която Америка "отчаяно се нуждае". През февруари пък той сравни най-голямата криптовалута с венерическо заболяване.

Председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway - уникалният Уорън Бъфет беше по-пестелив в прогнозата си. Той заяви, че не знае какво ще се случи с биткойна в следващите няколко години, но подчертава, че не иска да инвестира в криптовалута. Изявлението на известният предприемач обаче звучи доста силно в частта си, че той не би заплатил дори 25 долара, за да купи всички съществуващи цифрови активи. "Аз не бих си взел биткойни. Какво да правя с тях?", категоричен е милиардерът Бъфет.

Много експерти са съгласни, че криптопазарът може да изпадне в колапс. Според някои анализатори криптобалонът може да се спука през 2023 година. Привеждат се различни доводи за това мнение.

Свободата на криптопазарите обаче може да бъде ограничена в някои случаи, например, както е сега със санкциите срещу Русия.

Криптоборсите също се включиха в санкциите.

На 5 май криптоборсата Coinbase реши да блокира сметките на руснаците до 31 май тази година. От компанията обясняват, че са принудени да направят тази стъпка заради пакета антируски санкции, наложени от Европейския съюз на 8 април. Те забраняват на криптоборсите да обслужват сметки на руснаци с балансова стойност над 10 хил. евро. "До 31 май 2022 г. вие сте длъжни да изтеглите всички средства от своята сметка или да ни предоставите  документи, които да подтвърдят, чи вие не попадате под тази санкции", пише в уведомлението от Coinbase. От него също така става ясно, че след посочената дата средствата на руснаците по тези сметки може да бъдат блокирани. Същото ще се случи и с криптовалутите, които руснаците внесат по свои сметки в Coinbase след 31 май.

Изданието VC пък отбелязва, че това уведомление са получили даже и тези потребители, които не живеят в Русия, но при регистрацията си на платформата са посочили данни от руски документи.

Освен за инвестиции, криптовалутите навлизат и в ежедневния ни живот. 

Апартамент срещу биткойни

В Португалия, например, стана първата сделка за недвижим имот в Европа, осъществена изцяло в криптовалута, без конвертиране в евро. Тристаен апартамент беше продаден за 3 биткойна или около 110 000 евро в момента на подписването. Продажбата е станала възможна благодарение на нов регламент на Колегията на португалските нотариуси, приет преди един месец, позволяващ този вид плащания.

Според него двете страни подписват обичаен акт за покупко-продажба, като купувачът разменя криптовалути срещу право на собственост. Ако трансакцията надхвърля 200 000 евро, сделката трябва да бъде обявена пред властите и да се направи сравнение на стойността на криптовалутите в деня на договора.


В бутиците на Gucci ще приемат плащане с криптовалути

В Ню Йорк, Лос Анджелис, Маями, Атланта и Лас Вегас за клиентите на Gucci ще бъде достъпна възможността за плащане чрез крипто портфейла на клиента. За да се случи това на купувача ще бъде изпращана връзка на електронната му поща с QR код, който ще му позволи да извърши плащането. В бутиците на италианския бранд ще се приемат над 10вида криптовалути, например, Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Wrapped Bitcoin, Litecoin, Shiba Inu. В Gucci може би ще бъде възможно и разплащането и с Dogecoin.

"Gucci винаги се стреми да използва новите технологии, ако те могат да осигурят по-добри и атрактивни условия за покупки за нашите клиенти", казва в официално изявление Марко Бицари, президент и генерален директор на Gucci. "Сега, когато ние можем на интегрираме криптовалутите в нашата платежна система, това ще бъде много удобно за тези наши клиенти, които биха искали да имат такава възможност".

През лятото от модната къща планират плащането с помощта на криптовалути да бъде въведено във всички бутици в Северна Америка. Освен това се предвижда клиентите да имат възможност при връщане на дадена стока да получават парите си, конвертирани в критовалута. Освен Gucci плащания в криптовалута приемат Philipp Plein и Off-White.

Дигиталната валута обаче носи и своите рискове. Биткойнът, например, е загубил 55% от цената си, която имаше през ноември миналата година, когато достигна абсолютния си максимум от 69 000 долара. През последния месец най-популярната криптовалута в света падна до 31 000 долара.

По материали от чуждестранния печат

Facebook logo
Бъдете с нас и във