Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кредиторите постигнаха обща позиция за Гърция

Гръцките кредитори от Европейския съюз и Международния валутен фонд са постигнали „обща позиция“ за Гърция, която ще им позволи да се върнат в Атина, за да разрешат въпроса с нейната спасителна програма. Това съобщи германският министър на финансите Волфганг Шойбле. По думите му кредиторите „имат обща позиция и стигнахме достатъчно далеч, за да може техническата мисия да се завърне в Атина“, каза той след среща с колегите си от Еврозоната.

Шойбле, който е един от бащите на спасителната програма, заяви, че очаква МВФ да продължи да оказва подкрепа за страната, независимо че има спорове с някои от държавите членки от Еврозоната по ключови въпроси като облекчение на дълга и бюджетни цели.

Според председателя на еврогрупата Йерун Дейселблум финансовите министри от 19-те държави са постигнали успех. „Имахме интензивни разговори с институциите и гръцкото правителство, за да разчистим терена за завръщане в Атина“, каза той.

Страните от Еврозоната и МВФ водят спорове за това какво трябва да се прави с гръцкия дълг и най-вече дали той трябва да се облекчава. В същото време Атина отказва да въведе нови реформи, искани от кредиторите й, с което допълнително усложнява ситуацията около финансите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във