Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кредиторите отлагат следващия транш за Гърция

Международните кредитори вероятно ще отложат следващото плащане към Гърция, тъй като властите в Атина не са успели да изпълнят договорените реформи според третата спасителна програма в размер до 86 млрд. евро, съобщава немският вестник "Зюдойче Цайтунг", цитиран от БНР.

"Планираното за октомври плащане на два от общо трите милиарда евро от първия транш на финансовата помощ ще бъде отложено във времето", е заявил високопоставен представител на ЕС за немското издание.

Този финансов трансфер вероятно ще се осъществи през ноември и е малко вероятно парите да пристигнат в Атина по-късно през настоящата седмица, както предполагаше Брюксел.

Преди дни вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че Гърция е на път да получи първия транш за 2 млрд. евро от новата международна спасителна програма до края октомври. "Нещата са повече или по-малко в ход", посочи той преди започналата вчера негова двудневна визита в Атина. Попитан дали гръцкото правителство ще получи до края на седмицата планирания транш от 2 млрд. евро, той отговори: "Мисля че да".

Според източника на "Зюдойче Цайтунг, Гърция е в ясно неизпълнение на договорените през август реформи, като се говори, че досега властите в Атина са успели да осъществят едва 14 от 48-те "основни етапи и стъпки" заложени в договорената през август трета спасителна програма за общо 86 млрд. евро.

Има проблеми с договорения график за реформи в банковата и финансовата система на страната, посочва немският вестник и отбелязва, че преговорите между Атина и кредиторите от ЕК, ЕЦБ , МВФ и Европейския механизъм за стабилност, проведени през миналата седмица, не са приключили с успех. Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос обясни, че все още има огромна работа, която трябва да бъде свършена от правителството.

По време на преговорите е имало спорове по въпроса как банките в страната ще се справят с лошите ипотечни кредити. В петък (23 октомври) премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че правителството му няма да толерира масови възбрани върху ипотеки.

Междувременно друго немско издание - "Билд" цитира анализатори на "Дойчебанк", според които се очаква до края на годината да се стигне до споразумение за намаляване на гръцката дългова тежест. Според най-голямата немска банка "ново подстригване (съкращаване) на дълга е икономически неизбежно, както и четвърта спасителна програма за Гърция".

Facebook logo
Бъдете с нас и във