Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Кредитните посредници: "БНБ да ни вкара в статистиката!"

Деян Василев, председател на АКПБ - в средата, прогнозира, че през 2022 г. всеки трети жилищен кредит ще минава през посредник.

Кредитните посредници поискаха официално от БНБ да включи дейността им в паричната си статистика. "Дейността ни се разраства с бързи темпове, а официална информация за това липсва", мотивираха се те.

На  24 януари 2019 г.  се проведе официално представяне на предстоящите цели на Асоциацията на кредитните посредници в България - АКПБ (Association of the Credit Intermediaries in Bulgaria - ACIB). На коктейла присъстваха над 60 представители на различни банкови институции, специално поканени медии и 12-те фирми - членки на организацията.

АКПБ възобнови своята дейност през есента на 2018 година. Тя промени своя устав след въвеждането на Закона за жилищния кредит и е отворена за всички кредитни посредници, регистрирани в  БНБ. Очаква се в следващите месеци към нея да се присъединят още десет компании.

Според Деян Василев, председател на АКПБ и изпълнителен директор на "Кредитланд", в следващите години предстои все по-масово използване на тази услуга заради  нейната полезност и все по-голямото разпространение. Членовете на асоциацията са придвижили  над 200 млн. лв. кредити за закупуване на жилища, а  целият им пазар  се оценява на около 350 млн. лева.

Към момента 15% от всички жилищни кредити минават през посредниците, а до края на годината целта е този пазарен дял да стане 20 на сто, каза Василев за "БАНКЕРЪ". Той прогнозира ръст от 30% годишно на обемите и евентуално достигане на пазарен дял от 35% от всички новоотпуснати жилищни кредити до 2022 години.

Кредитното посредничество носи големи ползи както за потребителите, така и за банките. Клиентите могат да разчитат на предварително структуриране на сделката, на обективно и детайлно сравнение на няколко оферти, а също на съдействие в  целия процес на кандидатстване, подготвяне на документи, преговаряне и индивидуално договаряне. Услугата е безплатна и спестява пари, време и нерви и на двете страни.

Банките могат да разчитат на проактивна широка мрежа за изнесени продажби, така пък се спестяват  административни и оперативни разходи и се увеличава  удовлетвореността на клиентите. Важно е да се отбележи, че кредитният посредник получава комисиона само при успешно договорен  кредит.

На специалното събитие бяха обявени целите на асоциацията, сред които са анализиране на пазарните тенденции и защита на интересите на членовете и на клиентите, ползващи услугите на кредитни посредници. АКПБ се стреми да  налага  най-високи стандарти на работа на кредитните посредници, промотиране на услугите им  и ползите за клиентите, създаване на партньорства с други организации от бранша и активно участие в осъвременяването на нормативната база, свързана с регулирането на дейността на кредитните посредници.

Членове на АКПБ са дванадесет регистрирани необвързани кредитни посредници в България: "Кредитланд" ЕООД, "Фин Сити" ООД, "Кредит Чойс" ЕООД, "Санук" ООД, "Нютън ипотечни консултанти" ООД, "Кредисолюшънс" ЕООД, "Комфорт Кредит" ООД, "Революшън Кредит Консулт" ООД, "Кредитур", "Кредитспейс",  "ERA - Real estate" и "Брейнсторм Кредит Консулт".

Асоциацията си е поставила за цел и да  осигурява на членовете си достъп до специализирано  обучение  и информация, да си сътрудничи с банките и  Асоциацията на банките в България, с представители на Българската народна банка, както и да създава нови партньорства с други организации. АКПБ ще насърчава и лоялната конкуренция на пазара на кредитните посредници, ще  анализира пазарните тенденции и нуждите на клиентите с оглед  да се  развиват и усъвършенстват предлаганите услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във