Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Кредитните карти на елита

Злато и платина - те са не само най-сигурната и печеливша инвестиция, но са и символ на охолство и благосъстояние. Неслучайно трите международни картови оператори MasterCart, Visa и American Express ползват символа на двата ценни метала, за да обозначат кредитните карти от най-висок клас. Златни и платинени версии издават почти всички банки. Тези карти дават възможност на притежателите им за по-големи покупки, достигащи до няколко десетки хиляди евро, осигуряват по-високо покритие на различни застрахователни събития и позволяват огромен брой отстъпки при покупката на самолетни билети, резервации в хотели, пазаруване в различни магазини и посещения на заведения както у нас, така и в други държави. Всичко това зарежда притежателите им с по-висока доза самочувствие.
По-високата цена
на златните и платинените карти се определя от по-големите годишни такси за поддръжка. Докато за стандартните карти тя е около 50 лв., то за златните таксата се движи между 100 и 150 лв., а за платинените излита до 250 лева. Така че, ако не ползвате редовно златната или платинената карта (поне два-три пъти в седмицата), по-добре не я вземайте дори да ви я дават като подарък.
Високата годишна такса си има своето обяснение и то не е свързано с по-високия стандарт, а има чисто търговски причини. Работата е там, че от всеки продукт банката трябва да печели, така както търговецът иска да печели от всяка стока. За поддръжката на всяка една карта се плащат международни такси към операторите MasterCart, Visa и American Express. Доходите си банките получават от сравнително високите лихви и от големите такси при теглене на пари от банкомат (при плащането на търговци такси от клиента не се удържат).
Говорим за
сравнително високи лихви
защото практиката е показала, че при златните и платинените карти много често лимитът не се достига. Но дори когато това става, клиентът се стреми бързо да погаси част от заема. И точно тук е тънката разлика между потребителския кредит и този по картата. При първия още в самото началото лихвата се начислява върху пълния размер на заема, докато при картата можете да имате лимит от 10 000 лв., но лихвата ви се начислява върху ползвана сума, която може да е 2000 или 3000 лв., но може и да няма такава. Да не говорим, че при всички кредитни карти има определен период от време, в който, ако възстановите ползваната от вас сума, не плащате лихва. Ще рече, че при подобни ситуации банката няма да има доход, но разходите й си текат. И тази липса на приходи тя компенсира с годишната такса за обслужване.
Логичният въпрос е
за какво му е на човек златна или платинена карта
след като повечето покупки могат да бъдат направени и със стандартния вид карти. Ако става дума за пазаруване на ежедневни стоки за бита, високият клас карти не са ви нужни. Но ако например тръгнете да пазарувате мебели или пък скъпи бижута или часовници, златната карта ще ви е абсолютно необходима.
Например златните карти на Райфайзенбанк (България) ви дават право да теглите на банкомат по 3000 лв. на ден или да плащате стоки и услуги за по 6000 лв. на ден или равностойността им във валута. При стандартите карти тези дневни лимити са съответно по 400 лв. за теглене на банкомат и до 2500 лв. за плащане в търговски обект.
За нов автомобил само платинената карта не помага, защото хората, които могат да я притежават, трябва да разполагат с доходи от по 4-5 хил. лв. на месец и нагоре, а точно такива граждани купуват нови автомобили за по 50 - 60 хил. евро.
Истината е, че златните и платинените карти са привлекателни с бонусите, които предлагат на своите собственици. Международните картови организации Visa и МasterCart са създали своеобразни
елитни клубове
за собствениците на златни и платинени карти. Такива например са клубовете IAPA (International Airline Passeugers Association) и Luxury. Притежателите на златни и платинени карти получават специални пароли за достъп до техните сайтове, където могат да видят какви бонуси им предлагат самолетните компании, хотелите, веригите магазини, ресторантите и фирмите за рент а кар. Облекченията за клиентите са два вида. Едното е отстъпка от цената на стоките и услугите, купувани с кредитни карти, която варира между 5 и 25% от стойността. Вторият бонус е получаването на по-висок клас услуга. Например получавате луксозна хотелска стая на цената на стандартната. Или взимате по-висок клас автомобил Мерцедес на цената на стандартния модел. Членството в тези елитни клубове дава на притежателите на кредитни карти достъп до подробните разписания на всички авиолинии, което им позволява по-добре и с по-малки разходи да планират пътуванията си. Със златна или платинена кредитна карта можете по-лесно да наемете яхта за кратък круиз, например от пристанищата в Адриатическо море или по френската Ривиера. Или пък да ползвате частен самолет или хеликоптер.
Другият голям бонус на златните и платинените кредитни карти са
по-високите застрахователни покрития.
Плащането на самолетен билет за чужбина, на туристически пакет или на каквато и да е покупка извън страната автоматично активира застрахователните покрития по картите. По-добре е обаче да не се стига до ползването им, защото то е свързано с доста главоболия. Например, ако багажът ви не е пристигнал на лондонското летище Хийтроу, трябва незабавно да се обадите в Call-центъра на банката и да получите документ от властите на летището, че багажът ви липсва. След което, купувайки необходимите ви дрехи в лондонските магазини, трябва да пазите всички касови бележки. Всички тези документи ще ви послужат пред застрахователя, с който работи банката, за да ви бъдат възстановени понесените финансови щети. Покритието за подобни щети е 500 щ. долара при златните и 2000 щ. долара при платинените карти, докато при стандартните то е 200 щ. долара.
Съществува и клауза обезщетение при забавяне на полет с повече от 4 часа, което е до 200 щ. долара по златните и до 400 щ. долара за платинените карти. При настаняване в хотел по спешност (например заради отмяна на полета) застрахователят плаща обезщетение до 300 щ. долара по златните карти и до 1000 щ. долара по платинените. За целта отново трябва да се обадите в Call-центъра и да запазите документите за разходите в хотела, които при завръщането си да представите на застрахователя.
Ако ви се наложи
спешно да отидете в болница
отново се обаждате в Call-центъра на банката или на застрахователя, с който тя работи. Оттам ви насочват към кое лечебно заведение в района, където сте, да се обърнете. В този случай разходите по лечението директно се уреждат между застрахователя и болницата и въобще не се удържат от кредитния ви лимит. При положение че не можете да ползвате болницата, с която работи застрахователят, разходите за лечението ви се удържат от кредитния лимит по картата. Вие пък трябва да получите цялата финансова документация около лечението ви, която при завръщането си в България да представите, за да може удържаната по картата ви сума да бъде възстановена от застраховката. При спешни медицински разходи собствениците на златни карти имат застрахователно покритие до 30 хил. щ. долара, а тези на платинените - до 50 хил. щ. долара. Докато за стандартните карти покритието е до 15 хил. щ. долара. Има още куп други застраховки, свързани със смърт в чужбина, транспортиране на тленните останки на починалото лице, за разходи за ковчег, както и за гражданска отговорност за причинени имуществени вреди или телесни наранявания. При подобни случаи собствениците на златни и платинени карти винаги разполагат с много по-голямо покритие, отколкото тези със стандартни. С други думи, при подобни екстремни ситуации хората, притежаващи елитни карти, се радват на относително по-голямо спокойствие от гледна точка на финансите. Друг е въпросът, че настъпи ли подобно събитие, спокойствието отива по дяволите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във