Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кредитни провизии за нови 23 млрд. евро ще заделят едрите европейски банки

Най-големите банки на Великобритания, Швейцария и еврозоната ще заделят провизии за лоши кредити в размер на поне 23 млрд. евро през второто тримесечие след осчетоводените 25 млрд. евро през първите три месеца, твърдят анализатори на "Ситигруп".

Добавени към вече заделените от петте водещи щатски банки 61 млрд щ. долара, общата сума за първото полугодие на най-едрите западни кредитори ще достигне 117 млрд. щ. долара - най-голямата нетна добавка към кредитните провизии от първото полугодие на 2009-а след фалита на "Лиймън брадърс", пресмята още "Ситигруп".   

Малцина са икономистите, които не са се отказали от прогнозите си за "V-образно" икономическо възстановяване. Мнозинството очакват нови трудности още през есента когато схемите за правителствена подкрепа на стопанствата започват да се изчерпват.

Консултантската компания "Оливър Уаймън" оценява на 800 млрд. евро кредитните загуби на европейските банки през идните три години, ако има втора вълна от заразата.  

Според анализатора на "Креди Сюис" Йон Пийс, банкерите са единодушни, че второто тримесечие ще е най-тежкото за тази година. Той допълва, че по новите счетоводни правила кредиторите са задължени да заделят авансово основната част от кредитните провизии за евентуални загуби. Но в края на първото тримесечие, когато са правени сметките за следващото, приетите стойности за растежа на БВП и за заетостта не са били толкова катастрофални колкото в момента.  

Швейцарският банков лидер "Ю Би Ес" - първата от големите европейски финансови институции, които отчетоха финансовия период април-юни през миналата седмица, е постигнал 43% ръст на печалбата на инвестиционното си банково поделение, но същевременно е осчетоводил кредитни провизии за 272 млн. щ. долара. Които, прибавени към средствата за първото тримесечие, правят общата сума за полугодието 540 млн. долара - 16 пъти по-голяма отколкото през същия период на 2019-а.   

Европейският банков сектор, който все още не се е излекувал от проблемите от финансовата криза през 2008-2009-а, е наказан от фондовия пазар.

Акциите на европейските банки са загубили средно 31% от пазарната си оценка от началото на годината. За сравнение, базовият европейски борсов индекс STOXX 600 е паднал с 10% през същия период.  

Средностатистическата европейска банка се търгува за под 40% от счетоводната стойност на чистите й активи. Комбинираната пазрана капитализация на германската "Дойче банк" (17 млрд. евро), на италианската "УниКредит" (20 млрд. евро) и на британската "Барклейз" (22 млрд. евро) е по-ниска отколкото на американската технологична видеоконферентна компания "Зуум" (64 млрд. евро), която просперира по време на пандемията.

По оценка на Ричард Бъкстън - стратег в "Юпитер асет мениджмънт", предвид съществуващите насрещни ветрове, "инвестирането в банки е точно толкова глупаво колкото и в едрите петролни групи". Бъкстън добавя, че "икономическият спад означава голям ръст на лошите заеми" и че "каквито и да са пораженията върху финансовите им отчети от кризата, това не означава, че банките трябва да набират допълнителен акционерен капитал".      

За европейските кредитори, които имат големи инвестиционни банкови поделения, увеличението на печалбите от търговски операции ще смекчи удара на провизиите. Американските банки например, отчетоха 69% ръст на печалбите от търговия на акции, облигации и на други активи (в общ размер на 45 млрд. щ. долара), извличайки полза от пазарните колебания и от спешното набиране на капитал от ред големи компании. Основният дял от спечеленото идва от инструментите с фиксиран доход, като приходите от тях са били двойно по-високи за "Джей Пи Моргън Чейз", "Голдмън Сакс груп" и "Моргън Стенли".  

По тази логика европейските им конкуренти "Барклейз", "Дойче банк", "Креди Сюис" и "БНП Париба", макар че имат по-дребен бизнес за търговия с дългови книжа, са в най-печеливши позиции. Анализаторите прогнозират среден ръст на търговската им печалба с 40 - 50 процента.

Тези предвиждания започват да се потвърждават от огласените на 29 юли финансови постижения на някои от цитираните едри европейски банкови групи.

"Дойче банк" отчете 39% ръст на спечеленото от покупки и продажби на дългови книжа с фиксиран доход през второто тримесечие спрямо същия период на 2019-а. И макар че този резултат е по-слаб отколкото на петте най-могъщи играчи от Уолстрийт, той е най-висок от третото тримесечие на 2012-а насам. Печалбата от консултирането на продажби на акции и облигации и на сливания, пък са скочили със 73% на годишна база, а чистият банков доход за второто тримесечие е 61 млн. евро срещу 3.15 млрд. евро загуба за същия период на миналата година.

"Дойче банк" е осчетоводила 761 млн. евро провизии за лоши заеми за второто тримесечие - най-много за последното десетилетие, с което общият им размер за първото полугодие достигна 1.3 млрд. евро. 

Британската "Барклейз" се похвали с 60% ръст на спечеленото от търговия на инструменти с фиксиран доход.

Този резултат е светъл лъч на фона на заделените кредитни провизии за 1.6 млрд. паунда (2.1 млрд. щ. долара), с което общата им сума за полугодието скочи на 3.7 млрд. паунда. 

В доста по-неизгодна позиция е испанската "Банко Сантандер", която отчете чиста загуба в размер на 11.13 млрд. евро за второто тримесечие. Тя се дължи на преоценки за 12.6 млрд. евро, основно на предишни поглъщания - най-големият в историята удар върху европейска банка. За разлика от "Дойче банк" и "Барклейз" тя няма голям търговски бизнес, който да компенсира произтичащите от пандемията щети. 

Европейската централна банка преоръча на едрите кредитори от еврозоната да не изплащат дивиденти и да не харчат пари за обратно изкупуване на акции поне до 1 януари 2021-а. Препоръката не изненада инвеститорите, мнозинството от които определяха точно януари 2021-а като "по-реалистична дата" за възстановяване на плащанията към тях. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във